Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Návrh na postupný posun času od Atom321 - <cite>Všichni by chtěli dlouhé letní večery a problémy...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 11. 2020 11:05

    Atom321

    <cite>Všichni by chtěli dlouhé letní večery a problémy neřeší, dokud je nepocítí.</cite>

    Všichni ne. Vyhovuje to typickým "skřivanům", kteří své biorytmy přirozeně synchronizují na východ slunce. Tj. v létě jim vyhovuje vstávat dřív, a nevadí jim chodit spát, když je ještě světlo.

    A naopak, my "sovy" se synchronizujeme na západ slunce. Tedy, ráno si přispíme, i když už venku svítí sluníčko. Večer, když je ještě světlo, nemůžeme usnout.

    Mě osobně by vyhovovalo posunout čas obráceně - v zimě vstávat dřív a v létě později. V zimě by odpoledne by bylo déle světlo a dalo by se něco dělat. Ráno vstávám za tmy tak jako tak, tak je to jedno. Naopak, v na jaře/v létě by bylo lepší vstávat později - ráno by bylo více světla a tepleji, vstávalo by se líp. Večer by zase bylo míň světla a chladněji, tak by se líp usínalo.

    Problém je, že "skřivanů" je víc než "sov". Taky "skřivani" z nějakého mě neznámého důvodu mají pocit, že nějaká činnost (například mytí nádobí) ráno má větší hodnotu než naprosto totéž dělat večer. Proto si uzurpují právo nás sovy ráno tahat z postele a večer naopak buzerovat, že jsme (při tom mytí nádobí, například) příliš hluční.