Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Potrestejte svůj stát open-source pokutou od Franta Kučera - 1) Notebooky bez Windows chce celkem dost lidí,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 1. 2015 23:28

    Franta Kučera

    1) Notebooky bez Windows chce celkem dost lidí, ale často nakonec rezignují, nemají sílu to řešit – tenhle švindl stojí na tom, že lidé nad tou jednou relativně malou částkou mávnou rukou… ale v součtu všech prodejů to znamená slušný penězovod do Microsoftu – za nic.

    2) Tahle zlodějna se netýká jen uživatelů „alternativních“* systémů, ale i zarytých windowsářů – ti mají již koupené plné/vyšší licence a i tak musí platit dvakrát nebo i vícekrát. A týká se to i mnoha firem a institucí, které mají hromadně nakoupené licence od MS, ale stejně je zaplatí ještě jednou při nákupu notebooků (u velkých hromadných objednávek se tomu jde vyhnout, ale jinak to dopadá jako v bodě 1).

    3) Je to stará lež, že by bylo potřeba vyrábět a distribuovat různé notebooky a že by se to kvůli těm „pár lidem“ nevyplatilo. Distribuovat se může jeden druh výrobku, jen si u některých zákazník Windows aktivuje a u jiných ne. Licence se dají vracet. Je to jen otázka vyúčtování. I kdyby s tím měl obchodník nějakou práci, může se o tu úsporu rozdělit se zákazníkem – zákazník bude mít levnější notebook, obchodník bude mít vyšší zisk – vydělají oba. Jediným důvodem, proč to tak nedělat je… tlak ze strany Microsoftu.

    4) ODF je otevřený a standardní formát a kdokoli si může zdarma stáhnout software pro práci s ním. Navíc je to svobodný a multiplatformní software. Opravdu není potřeba používat nějaké mrzácké MS Office. Za předpokladu, že kompatibilita mezi balíky není dokonalá, tak poslat někomu MS formát znamená, nutit ho krást software nebo platit Microsoftu. Zatímco poslat někomu ODF soubor znamená maximálně bezplatné stažení LibreOffice, instalaci svobodného multiplatformního softwaru, který nikoho nediskriminuje, ani ho nenutí platit nebo porušovat zákon, uzavírat nevýhodné licenční podmínky, odevzdávat svoje data… Nehledě na to, že na mnoha počítačích už ten LibreOffice/O­penOffice nainstalovaný je.

    5) Chci mít pod kontrolou svůj počítač a svoje data. Nechci je „sdílet“ s NSA nebo nějakým jiným ksindlem. Naprosté minimum, co může autor softwaru udělat pro důvěryhodnost, je vydat ten software včetně zdrojových kódů a pod slušnou licencí, aby se kdokoli mohl podívat, co se uvnitř děje.

    *) v uvozovkách, protože pro mě to žádná alternativa není – GNU/Linux je primární volba