Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Používat či nepoužívat MySQL? od Pavel Stěhule - Pravděpodobně proto, že od MySQL nechtějí vůbec nic...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 5. 2007 10:07

    Pavel Stěhule
    Pravděpodobně proto, že od MySQL nechtějí vůbec nic jiného než uložit balík naměřených dat. A to pokud možno rychleji než se jim zahltí paměťové cache. A na to je MyISAM ideální. Pokud ovšem nepracujete s vědeckými daty (většinou se jedná o časové řady, kde můžete tak maximálně sledovat korelaci), potřebujete jištěnou doménovou a referenční integritu. Například abyste si nesmazal číselník zboží, které máte ještě na skladě. Pokud implementujete doménovou a referenční integritu v aplikaci, tak máte jistotu, že uživatel nic nezvoře, nicméně, kdo vám totéž zaručí za aplikaci? Vzhledem k tomu, že obé integrity jsou podporované v SQL, tak jejich definování i vynucení je elementární, bezpracné a účinné pro uživatele. Interně to není nic jednoduchého, a pro MyISAM tabulky s hrubým zamykáním to nelze provést nijak efektivně (diskuze v dbsvete http://www.dbsvet.cz/comment.php?akce=view&cisloclanku=2007050201 ).

    MySQL se držela Microsoftí rétoriky, co neumíme je k ničemu a nikdo to nepotřebuje. Naštěstí teď obrátili, vzhledem k tomu, že už jakž takž výšší db operace zvládnou. Jak InnoDB, tak nový Falcon referenční integritu podporuje.