Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Praha poprvé pokutovala šoféra alternativní taxislužby Uber od Lael Ophir - A myslíte si snad že v zahraničí neberou...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 9. 2014 13:50

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    A myslíte si snad že v zahraničí neberou vodu z řek, do kterých se proti proudu vypouští splašky? A to zvířata - a spousta lidí - svoje výkaly vůbec neženou přes čističky. Navíc ta voda z výkalů se dříve či později vsákne do pozdemní vody, případně vypaří (ať už na místě nebo z moře) a spadne s deštěm, takže ji v té či oné formě vypijete.

    Jakou vodu tedy pijete, když nemusíte tu z vodovodu? Pokud tu v PET lahvích, tak si moc nepomůžete. Je sice (většinou) z hlubinných vrtů, ale jak jsem psal, voda z výkalů se tam dostane samozřejmě také. Navíc PET láhve (a většiny dalších potravinových obalů) se uvolňují endokrinní disruptory. To jsou látky, které se chovají v našem těle jako hormony. Považují se mimo jiné za možnou příčinu epidemie obezity a diabetu v civilizovaném světě.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Endocrine_disruptor
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2854718/
    http://ehp.niehs.nih.gov/1003220/

    BTW pokud byste místo plastů spoléhal na papírové obaly, tak si také nepomůžete. Papír je totiž dost prostupný, takže se většinou minimálně z vnitřní strany potahují plastem.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Paper_cup

    Vezměte v úvahu, co všechno si kupujete v plastovém obalu, případně co bylo v plastu před tím něž jste to snědl/vypil.

    Abych vám nepřivodil (nezhoršil) neurózu: problém se splašky je pouze psychologický, vodovodní voda je v civilizovaném světě ve skutečnosti velmi bezpečná. Plastové obaly sice uvolňují endokrinní disruptory, ale v poměrně malém množství, a jejich vylouhované množství se zvyšuje s teplotou a časem. Takže bohatě stačí, když nebudete PET láhve na delší dobu vystavovat vyšší teplotě, například přímému slunečnímu světlu. Naopak pokud necháte PET láhev s vodou půl roku na zadním okně auta, asi byste ji měl zahodit.