Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Přední vývojář KDE: končím s Ubuntu! od Kaacz - Rozhodně je pro mne jednodušší použít jeden příkaz...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 11. 2013 14:52

    Kaacz (neregistrovaný)

    Rozhodně je pro mne jednodušší použít jeden příkaz s jasnými parametry (yum,zypper), než ta nelogika apt-*. Např. proč se v metadatech logicky hledá pomocí apt-cache ale metadata se refreshují pomocí apt-get? To kdysi vymyslel chaotický magor.. :) To je ale jen blbej pocit z nesystematického návrhu. A ano, mohl bych použít aptitude. Ale protože aptitude je napsané blbě v rozporu s unix zvyklostmi a není nadstavbou nad apt - má svůj solver, který se chová jinak - nedoporučuje se kombinovat apt-* a aptitude. Dodavatel používá apt-*, nemohu mu to tedy ničit používáním aptitude.

    Ale hlavně!: zypper mi umožňuje nastavit si priority repozitářů podle kterých se bere nový balíček. Co se mi ale hlavně líbí, je vlastnost, že balíček se updatuje z repozitáře odkud pochází i kdyby byl stejný balíček v repos s lepší prioritou a klidně i vyšší verzí.

    Zjednodušeně: přihodím repos s neofiko věcmi, dám mu horší prioritu a pár balíčků nechám z něho ugradnout. Tyto specifikované balíčky se nadále updatují z tohoto repos bez ohledu na verze jinde, přičemž to ale nemá vliv na ostatní balíčkou v obou repos, ty se berou z oficiálnějšího repos.

    Mám perfektní kontrolu nad balíčky. Na debian-like distrech si o tomto mohu nechat zdát. Maximálně to "řeší" tisící pidi-repos PPA .. bléé ..