Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Preference vývojářů podle OS od Lael Ophir - Ne, tím to opravdu není. Je to tím,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 6. 2008 19:54

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Ne, tím to opravdu není. Je to tím, že se vývojáři nedrží dokumentace, činí nesprávné předpoklady, a spoléhají na nedokumentované vlastnosti systému. Například u těch adresářů i vykrádání resources z knihoven shellu jde o praktiky, které jsou v rozporu nejen s SDK a Design Guides, ale i zdravým rozumem.

    Minimalizaci přidělených oprávnění jste mohl provést minimálně od NT4 aplikací vybraného security template (tím nastavíte permissions i user rights).
    http://www.windowsecurity.com/articles/Understanding-Windows-Security-Templates.html

    S dovolením Windows například od začátku používají NTLM autentizaci, místo plain textu (telnet), nebo dokonce protokolů které jsou prakticky bez autentizace (NFS). Autentizace uživatelů se ve Windows odjakživa prodáví pomocí Local Security Authority Subsystem, kdežto v unixech se prodáděla původně tak, že aplikace dostala heslo v plain textu, a ověřila jeho MD5 proti /etc/passwd. Rovněž Access Control Listy jsou ve Windows NT minimálně od verze 3.51 (a zřejmě už od první verze). Naopak unixy používají svůj systém rwx bitů, a ACL jsou v nejlepším případě volitelným rozšířením (které snad není ani součástí POSIXu).

    Windows NT byly certifikované na POSIX compliancy, stejně jako dnes MacOS. Dnešní verze Windows nemají by default podporu POSIXu, ale lze jí doinstalovat. S doinstalovanými Services for UNIX jsou Windows POSIX compliant. Mimochodem Linux nikoliv.

    MacOS je technická spatlanina. Přechod z Motorola 68xxx na PowerPC hodil uživatele přes palubu, a systém běžel z větší části emulovaný. Přechod z MacOS 9 na MacOS X vede k situaci, kdy aplikace pro MacOS 9 jedou v sandboxu, s vlastními fonty, vlastními drivery tiskáren atd. Fuj! No a příchod 64 bitů, který dnes v Apple probíhá, je opět technicky zpackaný. Ano, 64-bitová verze licb, k tomu 32-bitový kernel, 32-bitové drivery, 32-bit only Carbon layer... Prostě pejsek a kočička vařili dort.

    Když říkáte, že si MS vyžírá jenom to, co si sám nasral* v minulosti, o čem konkrétně mluvíte? Byla tu řeč o tom, že autoři aplikací spoléhají na jména adresářů, která se mohou měnit; autoři aplikací vykrádají ikony a animace z knihoven shellu; autoři aplikací místo zavolání funkce API zobrazí kontextové menu a vyberou pátou položku od konce, což na jedné verzi Windows zobrazí správný dialog, ale na žádné jiné ne. Ve které konkrétní věci z výše uvedených si MS vyžírá, co si sám nasral* v minulosti? Nebo jste mluvil o něčem jiném?