Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Přestup na FOSS ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko od Miroslav Šilhavý - Kromě technických a cenových problémů (licence může vyjít...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 6. 2020 16:34

    Miroslav Šilhavý

    Kromě technických a cenových problémů (licence může vyjít levněji), naráží to na problém udržitelnosti a s tím spojené nejistoty.

    Cokoliv financované z veřejných peněz je neefektivní. Zaměstnanci berou víceméně tabulkové platy, nikdo za nic neručí a každému je (může být) jedno, jestli za rok bude pracovat jinde. S tím souvisí i neefektivní řízení projektů. Opravdu schopní lidi jsou 3x lépe zaplaceni v komerční sféře. Ve veřejné sféře se daleko víc hromadí ti, kteří dávají přednost klidnému životu, jistotám v eráru. Pochopitelně to nejsou všichni, ale v týmu musíte pracovat s oběma typy lidí - a to Vás brzdí. Absence komerčního cíle == absence feedbacku a vyhodnotitelných priorit pro další vývoj.

    Takže dojdete k tomu, že vývoj může řešit komerční firma. A to jste zpět na začátku úvah, protože i v rámci FOSS si tímto způsobem vytvoříte lock-in, jen má jinou podobu.

    Docela zajímavé by bylo, kdyby se o takový projekt ucházela firma, která zaměstnává (se zaváže zaměstnávat) na vývoj pracovníky v EU. Pak by se dalo hovořit o obecném zájmu a ještě by se dala i srovnávat cena. U FOSS by byla, minimálně dlouhou dobu od startu, vyšší než co stojí současné řešení - do toho se nikomu nechce. A jak sleduji, tak se žádná z firem (i těch, které mají s FOSS obrovské zkušenosti) do těchto projektů nehrnou.

    Ono by i stačilo začít od malých částí. Nedopustit nenahraditelné integrace, vyspecifikovat a vyžadovat interoperabilitu. Pak by se dalo od konců začít s výměnou malých částí systémů za jejich alternativy. Ale ani do toho se nikdo pořádně nepouští. Na straně veřejných institucí k tomu není nikdo motivován (viz výše), přinesl by si do života jen komplikace, zvýšil cenu a přínos by nikdo neviděl.

    A tak se nám z FOSS stalo spíš politické téma, čas od času si s tím někdo pohraje, ale nikdo ve skutečnosti nic nedělá (nebo si bere neukousnutelné sousto).