Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Proč firmy vybírají uzavřený software místo otevřeného od TXT - V praxi to spíše funguje tak, že velká renomovaná...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 8. 2009 19:12

    TXT (neregistrovaný)

    V praxi to spíše funguje tak, že velká renomovaná softwarová firma shrábne podstatnou část peněz a skutečnou práci zadá malým firmám. Zákazník má pak iluzi nějaké jistoty. Pak když dojde k nějakým problémům, je to ve skutečnosti problém zákazníka, protože velká sw firma si umí dobře napsat smlouvy – tedy i malé změny budou hodně drahé.

    Takže pokud bych vzal příklad s tím autem, tak zákazník objedná auto třeba za 200 tisíc u škodovky, a ta nechá auto vyrobit u chlápka v garáži za 50 tisíc. Nebo hůře, nechá si vyrobit různé části aut v různých garážích (subdodavatelé) a to pak nějak poslepuje jiný garážník lepidlem (webové služby), dobře nalakuje a prodá jako supr auto. Auto vypadá pěkně, jen se s tím nesmí jezdit (padá to, je to pomalé, uživatelsky složité, ..). Vy zákazníku s tím chcete jezdít? No to si musíte ještě dokoupit Enteprise Solution Pack Car za 800 tisíc. A nemáte peníze? Tak se zatím spokojte s tím co máte, ale hlavně nikam s tím autem nejezděte. Vždyť ve smlouvě nikde není napsáno, že auto bude jezdit – požadovali jste klimatizaci, autorádio a centrální zamykání a to vše přece máte, tak jakýpak stěžování. Ale nakonec jsou spokojeni všichni, manažer zákazníka má kryté záda, renomovaná firma se napakuje a zvýší svoje renomé, garážové firmy z toho taky něco málo získají. A zkrátka přijdou buď akcionáři, nebo daňoví poplatnící, ale těm je to jedno, protože se to nedozví.