Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Proč klesá podíl licence GNU GPL? od Lael Ophir - Ad Před vánoci jsem přispíval do nadace pro...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 2. 2017 17:20

    Lael Ophir

    Ad Před vánoci jsem přispíval do nadace pro potřebné seniory, ovšem pro ***** jako ty to samozřejmě splňuje tvou definici žebroty - a co je to podle vás jiného než žebrota s vyšším stupněm organizace? Nevím proč "fuj mě". Jestli je na tom něco fuj, tak je to fakt, že někteří senioři jsou v situaci žebráků.

    Ad to je přesně ono. Když ji někdo uvolní pod GPL, tak si ji laskavě pro bussiness nelinkuj - o tom nemáme sporu. Já k tomu jen tvrdím že licence, která dává tak tvrdá omezení, není ani náhodnou svobodná.

    Ad Bů škyt škyt bů škyt škyt - vidím že byste mohl kvalifikovaně vést diskusi v mateřské škole, vaše výrazové prostředky by tam dokonale zapadly.

    Ad Dochází a co? Ty tu nad tím kňouráš - ehm, zatím jsem si všiml kňourání akorát u vás. Opakuji: licence která dává povinnosti (navíc poměrně tvrdé) nemůže být svobodná. BSD dává minimum omezení, takže je možné o ni mluvit jako o svobodné.

    Ad On je totiž možná ten význam svobodný v tom, že ti tvé uvolněné dílo jen tak korporát nesebere a nepřepráská svým - aha, svoboda jen pro někoho a za nějakých dost drsných podmínek, to je ten pravý význam slova "svobodný" :D

    Ad obchodní model třeba stylu všechno je open a free, ale my to umíme implemetovat a poskytujem servis - z implementace a podpory se vývoji platí velmi špatně. On totiž to implementaci a podporu může poskytovat v principu kdokoliv, a na rozdíl od autorů nemusí nést náklady na vlastní design a tvorbu kódu. Další problém je v tom, že naprostá většina uživatelů implementaci a servis nepotřebuje. Nakonec se nám tu můžete svěřit kolik jste zaplatil za implementaci a podporu MySQL, PHP, PostgreSQL, KDE, Gnome, Open/LibreOffice... A před nedávnem se tu probíral třeba Mnichov. Myslíte že platili za implementaci a podporu Ubuntu, OpenOffice, desktopového prostředí, DB, webových frameworků atd.? Kdo tedy nakonec platí? A pokud platí naprostá menšina, proč by právě ta měla nést náklady na vývoj SW který používají všichni ostatní zdarma?