Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Procesory Clover Trail nové Windows nedostanou. Záplaty ale ano od Martin Dráb - > Díky za zajímavou odpověď! Stejně ale nerozumím...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 7. 2017 23:02

    Martin Dráb

    > Díky za zajímavou odpověď! Stejně ale nerozumím tomu, proč se MS najednou v nějaké aktualizaci rozhodl změnit něco, co rozbilo funkčnost toho ovladače, když na Win 10 doteď fungoval správně.

    Nemyslím, že to byl ze strany MS úmysl. Dokumentace k API poskytovaným jádrem nevysvětluje všechno. Jednak proto, že její autory nenapadlo, že by některé mechanismy autoři ovladačů mohli použít určitým způsobem, jednak proto, že se na něco zapomnělo, a také z toho důvodu, že se implementace některých věcí můžeš časem měnit, a tak MS nechce, aby na ní ovladače závisely (tudíž podrobnější informace o ní nezveřejňuje).

    Což ale neznamená, že by se autoři ovladačů o využití nedokumentovaných vlastností nesnažili. Může se pak ale stát, že ovlaldač v některé verzi WIndows přestane fungovat. Dříve mohl být důvodem využití některé nedokumentované vlastnosti i fakt, že ovladač musel řešit problémy, na které systém řešení neposkytoval (i když by v zásadě měl), ale k tomu již dnes příliš často nedochází.

    Obecně se mi třeba vyplácelo testovat ovladače na Windows XP,. Jistě, bylo potřeba, aby tam fungovaly, ale zároveň implementace některých mechanismů byla taková, že malé odchýlení od jejich použití definované dokumentací končilo modrou obrazovkou smrti (či něčím podobným), takže se na něj přišlo. Například na Windows 7 se tato odchýlení od dokumentace nijak neprojevovala; interní implementace byla prostě více rezistentní k přestupkům.

    Tudíž stačí, aby nová verze WIndows 10 někde dodržovala dokumentaci přísněji než verze předchozí a neštěstí je na světě. A vzhledem k tomu (a podle mě je to špatně), že se v MS rozhodli pro častější porce větších změn, asi nás takové situace později častěji. Mně se více zamlouvá dřívější model, kdy se sice novinky objevily jednou za pár let, ale byl čas je implementovat a popřemýšlet nad jejich smysluplností. A standardní aktualizace nedělaly takové změny, aby docházelo k znefunkčnění ovladačů.