Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Projekt internetizace knihoven končí, 2500 knihoven bude bez internetu od Jarda_P - "Osobně znám řadu důchodců, kteří mají nejen na...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 3. 2012 1:32

    Jarda_P

    "Osobně znám řadu důchodců, kteří mají nejen na chleba a vodu."

    Vy se znate s Jakesem? Fuj!

    "Samozřejmě kdo byl chudý jako pracující, nemůže od důchodu čekat velký luxus."

    A co treba lidi, kteri pracovli na uplne obycejnych mistech? Treba urednice, prodavacky... Zamerne pisi v zenskem rode, protoze zenskym se zasadne davaly a davaji nizsi platy, i kdyby pracovaly za tri chlapy.

    "Měli bychom těm (mnohdy nedobrovolným) budovatelům socialismu platit německé důchody?"

    Meli bychom jim platit duchody, ktere by je nenutily chodit uklizet hajzly a pozdeji, kdyz nezvladaji, vybirat popelnice. Kdyby se v CR prestalo krast, tak jak se krade, zbylo by i na obcasnou dovolenou.

    "Z čeho asi, se zdejší životní úrovní? Jak si kdo ustele, tak si lehne. I když si ustlal nedobrovolně."

    Chcete rici, ze ti duchodci mohou za to, ze u moci je banda kleptomanu?

    "Když narážíte na situaci po roce 1989, co byste tehdy doporučil? Neprivatizovat a nechat všechno v rukou státu?"

    Nevim, pane. Ale jaksi mam neblahy pocit, ze prodej uplne vseho vcetne stromu na stojato nebylo to prave orechove. Dnes jsou cesi akorat namezdni silou ve vlastni zemi, kde za chvili nebudou vlastnit ani tu pudu pod nohama. Stat urcite mohl udelat vice. Vzpomente treba, jak podniky krachovaly kvuli druhotne platebni neschopnosti. Tehdy mel vletet na scenu zakonodarce a nastavit podminky. Zakonodarce se ale na to vysral, byl asi zaneprazdnen tunelovanim a hadkami o pomlcku. Tehdy totiz bylo i bezne, ze banky prevadely penize z konta na konto nekolik mesicu, coz jim davalo hezkou sumicku, kterou pak asi rozpujcovaly a hrabaly uroky. V takovych podminkach pravni dzungle bez pravidel slusna ekonomika fungovaat nemuze.

    "Spíš vy byste se měl ptát, co dělá ten který konkrétní člověk špatně, že nemůže dlouhodobě najít práci."

    Hele, ze vy si neotevrete poradnu pro nezamestnane? Vdecni zakaznici z vas jiste brzy udelaji milionare. Vsichni ti padesatileti, kteri se doma dloubou v nose a nikdo o ne nestoji nebo absolventi skol, kteri sezenou tak leda praci v supermarketu, oddkud je vyhodi po skonceni zkusebni doby, protoze to tak vyjde levneji....

    "Zdravotní péče že je u nás špatná?"

    Ano. Muzete se take valet nekolik dni v nemocnici a ani se na vas doktor poradne nepodiva. A jeste za to pak platite.

    "Dlouhodobé spoření na důchody má například stabilizační efekt na finanční trhy, protože jde o dlouhodobý kapitál"

    No nevim. Mrknete do USA. Vypada to tak, ze spousta lidi nespori, protoze na to nemaji. Ti, kteri spori, casto dostanou hovno, protoze pojistovna radsi zkrachuje (to bude asi ta stabilita). A nakonec se ukaze, ze se soukromymi pojistovnami je akorat mene muziky za vice penez.

    "Jak se může dospělý, zdravý a vydělávající muž nepropadnout hanbou, když nechává svoje sousedy platit přídavky na svoje děti?"

    Jiste, vsichni zdravi muzi domu nosi vyplatu, na kterou mohou byt pysni. Vychovaji deti a jeste jim zbyde na obcasne pivo. BTW, uvaha u prispevku je dnes trochu jina. Lide, kteri nemaji deti, maji nizsi zivotni naklady. Plati tedy vyssi dane, ktere se pak castecne preliji do rodin s detmi, protoze tyto jsou tvurci budoucich duchodu, ze kterych budou zit i ti, kteri deti nemaji. Co je na tom nespravedliveho?

    "Navíc jste elegantně opomenul otázku financování toho přebujelého sociálního systému. V celé Evropě máme vysoké daně, ale nestačí to, a pořád se zadlužujeme."

    Pokud vim, byly vypracovany analyzy, ze kterych vyplyva, ze k pokryti zdravotnictvi, podpory v nezamestnanosti, skolstvi neni nutne toto vse prevest na soukrome pojistovny atd, staci pouze prestat vykradat a prosustrovavat statni rozpocet a jeste zbyde. Privatizace se dela zase proto, aby si nekdo nahrabal, ne proto, ze by to bylo nutne.