Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Projekt internetizace knihoven končí, 2500 knihoven bude bez internetu od Lael Ophir - Nevím kam na to s těmi důchodci chodíte....

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 3. 2012 8:55

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Nevím kam na to s těmi důchodci chodíte. Většina důchodců, které znám já, bydlí ve vlastním bytě (typicky získaném za hubičku při privatizaci státního bytového fondu), a má naprosto minimální životní náklady. Mají obrovskou spoustu volného času na nakupování levných nesmyslů se slevou, a jednou ročně se podívají mimo hlavní sezónu do Chrovatska nebo Bulharska. Ti aktivnější, kteří na stáří spořili, tráví i podzim svého života aktivněji a zajímavěji.

    Důchodci pracovali v reálném socialismu, takže mají takové důchody, jaké mají. Na jejich místě bych byl vděčný, že za to budování socialismu dostanu alespoň peníze na přežití.

    Zaměstnanci jsou v principu námezdní silou, to je prostý fakt. A stěžovat si, že firmu vlastní Němec nebo Američan, je nesmyslné. Úplně stejně si na vesnici můžete stěžovat, že místní lisovnu plastů vlastní "nějací přivandrovalci z Prahy" :). Ti lidé dávají té námezdní síle práci.

    Ekonomická transformace u nás proběhla mimořádně úspěšně. Například sousední Polsko a Maďarsko prošly vlnami hyperinflace, a do Polska se dokonce vozila potravinová pomoc.

    LOL, vaše hodnocení zdravotní péče jak vidím vychází z široké sady dat, a vyznačuje se vysokou mírou komplexnosti :)

    Ve většině zemí jsou státní důchody tak na přežití, a kdo chce strávit stáří důstojněji, ten si šetří bokem. Psal jsem o kus vedle, že předzásobit se na stáří je správné. Samozřejmě pojišťovny mohou zkrachovat, stejně jako celé státy. Rozumný způsob rozdělení investičního portfolia vás ale od ztrát uchrání.

    Na výplatu nemusíte být pyšný. Stačí když pokryjete náklady své rodiny, uživíte vlastní děti. Na to by měl být každý muž pyšný. Důvod se stydět má muž ve chvíli, kdy na jeho děti musí platit někdo jiný.
    Proboha proč by bezdětní měli platit vyšší daně? Nepřijde vám to diskriminační? Pokud chcete systém, který zohledňuje počet dětí, tak ať děti povinně odvádějí nějaké procento příjmu rodičům v důchodovém věku.

    Nevím které analýzy máte na mysli. Problémy se zadlužováním můžete vidět namátkou v ČR, Belgii, Itálii, Francii, Řecku a Japonsku. Zjevně problém nebude jen v tom, že právě Češi hodně rozkrádají státní rozpočet. Problém je na straně výdajů státního rozpočtu, konkrétně mandatorních výdajů.
    Privatizace se dělá proto, že stát je z definice špatný hospodář. Možná si vzpomenete na socialistický SPT Telekom, který měl na pořadníku 20 let staré žádosti o zavedení linky. Nebo na Českou pojišťovnu, která dokázala vyřídit pojistnou událost už za 6 týdnů, když jste měl štěstí. Nebo na produkci státních podniků, která byla ke zblití ohledně šíře nabídky, kvality i dostupnosti výrobků. Soukromá firma má, na rozdíl od státního podniku, motivaci poskytovat kvalitní výrobky a služby. Jsem velmi rád, když stát privatizuje, protože soukromníci fungují daleko lépe. Samozřejmě problém nastává, když jde o "privatizaci po slovensku" :)