Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Protest proti rychlému přijetí OpenXML od Mr.Gentleman - Nechci se tu zastávat MS, neboť jejich podpora...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 2. 2007 16:34

    Mr.Gentleman (neregistrovaný)
    Nechci se tu zastávat MS, neboť jejich podpora ODF v MS Office, je skutečně spíše jen taková, aby se neřeklo a není pomalu ani funkční, ale přeci jen bych pochyboval o správnosti protestů, proti přijetí OpenXML jako ISO standardu.

    Co mě k tomu vede? Anmo, můžeme si říci, že mít dvě ISO normy v podstatě na to samé je hloupost a že pokud chce MS uspět na trzích, kde se vlády rozhodly přejít na ISO standardní formáty, pak musí začít plně podporovat již schválený standard a v podstatě je to tak, ale na druhou stranu myslím, že pokud OpenXML schválen nebude, pak to přinese více starostí a nákladu, než kdyby přijat byl.

    Je sice pěkné, že úřady budou nuceni přejít kupříkladu na OpenOffice, protože ODF jim v MS Office pořádně fungovat nebude a navíc ještě složitě a po několikerých převodech, ovšem spočítajte si celkové náklady na urychlený přechod, přeškolování zaměstnanců, správě a převodu dokumentů do ODF, atd.

    Lze předpokládat, že pokud by byl OpenXML schválen jako standard, pak jeho podpora bude zahrnuta i do OSS kancelářských balíků (ať už přímo, či formou plug-inu), tudíž z kompatibilitou nebude větší problém. V MS Office si nějaké to ODF také půjde přečíst. Uspoří to náklady na přechod a úřady budou moci zůstat u stávajících Office, protože MS nabízí plnou podporu OpenXML od verze Office2000 až po nejnovější Office2007.

    Možná to není nejlepší řešení, ale bylo by zřejmě nejekonomičtější a to by nás mělo zajímat, protože pokud bude na úřadech probíhat nahlá rozsáhlá restrukturalizace, pak to zaplatíme my všichni z našich daní.