Hlavní navigace

Názor ke zprávičce První divadelní hra napsaná AI ve Švandově divadle od Filip Jirsák - Nenapsal. Klidně vám to zopakuju. Běžný počítačový program splňuje...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 3. 2021 9:16

    Filip Jirsák

    Nenapsal.
    Klidně vám to zopakuju. Běžný počítačový program splňuje všechny znaky autorského díla dle AZ, tedy je „jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě včetně podoby elektronické“. Pokud chcete tvrdit opak, uveďte, který ze znaků autorského díla konkrétně program nesplňuje a proč. Ať se bavíme o něčem konkrétním, dejme tomu Microsoft Word – který znak autorského díla nesplňuje?

    Což je ovšem zase Vaše polopravda
    Není to polopravda. Je to jen reakce na to, že podle vás autorem díla je ten, kdo spustil proces, jehož výstupem je vyjádření autorského díla. Což není pravda, změna vyjádření autorského díla nic nemění na autorovi. Autorem je vždy ten, kdo dílo vytvořil – v libovolné podobě.

    Samozřejmě tu dílo máme, dílo vzniklo prací autora daného software - AI.
    Ano. Jenomže to je ten software – AI. My se ale bavíme o té divadelní hře.

    Podívejte se na to jinak - když si náhodným generátorem vygenerujete hudbu, taky je Vaše.
    Není. Protože není jedinečný výsledkem tvůrčí činnosti autora. Už jsem vám vysvětloval, že když spustíte třeba gcc -O2, není to jedinečná tvůrčí činnost. Stejně tak není jedinečná tvůrčí činnost cat /dev/random > hudba-polena.wav.