Hlavní navigace

Názor ke zprávičce První telefon s Ubuntu Touch půjde do prodeje v únoru od Lael Ophir - Chápu že podle vás je telefon malý počítač,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 12. 2014 14:39

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Chápu že podle vás je telefon malý počítač, a desktopový koncept multitaskingu je pro telefon to nejlepší. Samozřejmě to přináší spoustu "skvělých výhod": při zapnutí se může natáhnout, spustit a trvale běžet na pozadí spousta clipplewaru, můžete mít spuštěná čtyři videa najednou a nekoukat ani na jedno, nebo si otevřít v browseru stránku plnou JavaScriptu (Facebooku, Youtube...), která dovede i na desktopovém počítači sežrat stovky MB paměti a vytrvale žrát CPU, a nechat ten JS celou dobu běžet. Všechno jsou to vychytávky zcela zásadní pro uživatele. Když mu OS nedej bože kvůli zachování výdrže na baterky zmrazí browser včetně JavaScriptu, nebo zapauzuje video když na něj nekoukáte, je to jasně špatný OS, který je pro uživatele nepoužitelný. Uživatel totiž nepotřebuje aby baterka vydržela alespoň do večera, místo toho bude šťastný když mu na pozadí poběží čtyři videa a hromada JS v browseru :)

    Ad kvuli SPATNE APPLIKACI - jako uživateli telefonu je mi jedno jestli mi došly baterky už cestou do práce kvůli aplikaci, OS, nebo Aštaru Šeranovi. Chci aby telefon prostě fungovat, tak jako prostě funguje hloupý telefon.

    Naprosto přehlížíte nutnost mobilní OS přizpůsobit cílovým zařízením a cílové skupině zákazníků. Není otázka jestli se něco dá udělat. Povolit běh aplikací na pozadí, povolit aplikacím odesílat SMS nebo je číst je otázka pár řádků kódu, a MS to (stejně jako Apple) záměrně nepovolil. Před takovým krokem je totiž potřeba se zamyslet, jestli je to dobrý nápad: co to přinese uživateli, a co mu to vezme. To první mu během chvilky vyšlehá baterku, to druhé mu vyluxuje kredit, a to třetí vyluxuje konto.

    V Googlu zjevně moc nepřemýšleli, autorům aplikací dovolili prakticky cokoliv, a výsledky mluví za vše: výrobci se "odlišují" zmršenými a pomalými launchery které patří do koše, v závislosti na aplikacích zrovna běžících na pozadí je výdrž na baterky buď mizerná nebo rovnou katastrofální, a koluje spousta malwaru posílajícího SMS na placená čísla, přeposílajícího autorizační zprávy z ebankingu, k tomu vyděrečský malware který zašifruje telefon, atd. Ekosystém Androidu je zapáchající bažina, ve které se netechničtí uživatelé snadno utopí. FYI v roce 2013 se prodala cca miliarda smartphonů, a většinu koupili přesně ti netechničtí uživatelé. Co byste jim doporučil? Za mě Windows Phone, možná iOS, ale rozhodně ne Android.