Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Původní autor distribuce CentOS zakládá nový klon RHEL nazvaný Rocky Linux od Filip Jirsák - Ono to na první pohled zní strašně krásně,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 12. 2020 12:03

    Filip Jirsák

    Ono to na první pohled zní strašně krásně, „vývojáři spojili své síly“. Proč plýtvat síly na zbytečné soupeření, že. Přesně na tohle je původí myšlenka komunismu (než se k tomu přidalo to násilí), často se to objevuje v úvahách, že je lepší osvícený diktátor než demokracie, kde se jedna věc dělá tisíci různýi způsoby.

    Z hlediska okamžiku je to jak říkáte, ta konkurence je neefektivní. Z hlediska budoucnosti je naopak konkurence jediný způsob, jak přežít – protože v různých distibucích se věci řeší různě, ty horší způsoby se přestanou používat a ty nejlepší pokračují dál. Je to normální princip evoluce, vyzkoušeno v přírodě, vyzkoušeno v ekonomice, vyzkoušeno v demokracii, a všude je to ten nejlepší známý způsob. Troufám si tvrdit, že kdyby nebylo té „roztříštěnosti“ distribucí, nebyl by dnes žádný Linux – nebo by to byl obskurní systém pro pár podivínů.

    Píšete o zastoupení na desktopu. Ale je to opravdu důležité? Podívejte se na servery, cloudy a serverless, mobilní telefony a tablety, embeded a IoT, superpočítače. Tam všude kraluje Linux. To je možné jedině díky té „roztříštěnosti“, že všichni netáhnou za jeden provaz, ale každý zkouší svůj směr. Podívejte se, kolik životaschopných směrů se objevilo. A desktop? Desktopový OS dnes nevypadá jako ten nejperspektivnější směr. Vždyť nejrozšířenější kód na desktopu už ani nejsou Windows. Dneska už je určitě na desktopu nejčastějším kódem WebKit/Blink a V8. To je Edge a Chrome na Windows, Chrome a Safari na iOS plus všechny elektronové aplikace. A WebKit má zase původ v linuxovém KDE.

    Řešit dneska podíl klasického linuxového desktopu (řešení založená na Gnome, KDE apod.) je jeko řešit podíl Windows na desktopu nebo řešit podíl děrných štítků na ukládání dat. Je to zajímavá historie, v případě Windows ještě poměrně živá, ale nic víc.