Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Quake live již brzy i pro Linux od Lael Ophir - Představte si hypoteticky situaci, kdy je Linux prostě...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 8. 2009 20:45

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Představte si hypoteticky situaci, kdy je Linux prostě ve všem lepší. Psal byste pak že jsou lepší Windows, jen abyste nebyl nařčen z „úmyslné diskreditace Windows“? Asi těžko, že?
    Můj názor je ten, že se různé věci hodí pro různé účely. Pokud například někdo dnes použítá AIX, HP-UX nebo Solaris na předraženém ne-Intel HW, a výkonem mu stačí Intel, tak má dvě volby. Někteří jdou do Intel/Windows, a historicky je takových většina. Jiní chtějí zůstat na unixu. Pro ty druhé je určitě dobrou volbou Linux, FreeBSD, nebo třeba Solaris pro Intel. Pro Linux bude z té skupiny asi největší výběr SW, a nejlépe se budou shánět lidé.
    Open source jako koncept, i Linux jako systém, mají dlouhou řadu problémů. Relativně malé rozšíření OS i Linuxu je dáno právě těmi problémy. Lidé totiž v drtivé většině případů nevybírají produkty podle sympatií s myšlenkou open source, ale podle svých potřeb a svého rozpočtu. Přesto doma raději zaplatí tisíce korun za Windows, než by použili Linux, který můžou mít zdarma. Grafici raději zaplatí desítky tisíc korun za Photoshop, než by používali Gimp, který mohou mít zdarma. To jsou nejkřiklavější případy, kdy se demonstruje, jak ten který open source neplní potřeby zákazníků. Můžete zavírat oči, ale realitu to nezmění.