Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Rakouskou lanovku bylo možné ovládat z internetu od Miroslav Šilhavý - Neohlaseni trestneho cinu je postizitelne... Asi Vám teď vezmu...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 4. 2018 19:30

    Miroslav Šilhavý

    Neohlaseni trestneho cinu je postizitelne...

    Asi Vám teď vezmu hodně životních iluzí. Trestní zákoník zná dvě občanské povinnosti: 1. povinnost překazit trestný čin (a když nejde překazit, tak ho ohlásit), 2. povinnost ohlásit trestný čin.

    Do druhé skupiny, ohlašovací povinnosti, spadají jen ty nejzávažnější trestné činy. Musíte ohlásit vraždu, výrobu dětské pornografie, padělání peněz, vlastizradu apod.

    První skupina je širší. U vyjmenovaných trestných činů máte povinost jej zmařit. Např. přírpavu vraždy stačí překazit - ale nemusíte naprášit toho, kdo se k ní chystal. Stačí, když mu to rozmluvíte a k vraždě nedojde.

    Trestný čin krádeže (§ 205 TrZ) nespadá ani do jedné skupiny. Když na ulici uvidíte zloděje vykrádat auto, můžete si s ním popovídat, zamávat mu, nechat ho odjet. Nemusíte mu to ani překazit, ani tr. čin nahlásit. Zbyde Vám jen povinnost poskytnout svěděctví, pokud Vás někdo viděl a pak Vás předvolají, ale trestný za neohlášení nejste.

    Vyjmenované tr. činy jsou v §§ 367 a 368 Trestního zákoníku: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2009-40#p367.