Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Rakouskou lanovku bylo možné ovládat z internetu od Karel - Tady máte chybu v úvaze "jak je možné...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 4. 2018 14:03

    Karel (neregistrovaný)

    Tady máte chybu v úvaze "jak je možné že vieš bicykel zastaviť". Pokud jste strávil více času na kole, tak jste pravděpodobně zažil i situaci, kdy jste neodhadl kopec, nechal to zkraje příliš rozjet a pak sice brzdil jak o život, ale jen doufal, že tam dole nic nepojede, protože brzdy na to už nestačily.

    Pokud jezdíte s autem, tak jste ten jev dokonce měl mít v autoškole. Tam vám měli říci, že když budete často šlapat trochu na brzdu (u nás se tomu říká šolíchat), nebo pojedete z dlouhého kopce, tak se vám mohou brzdy zahřát a pak dojde k takovému legračnímu fyzikálnímu jevu, že přestanou brzdit.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Brake_fade

    Podobný problém mají brzdy v podobě mechanické zábrany. Kupříkladu taková závlačka udrží kde co, má slušnou odolnost ve střihu. Jenže když to těleso má příliš velkou hybnost, tak je ten ráz tak silný, že i masivní závlačku přestřihne jak kdyby byla z vosku. Podobně zubové brzdy - od určité hybnosti (úměrné rychlosti), to zuby neudrží a prostě je ten ráz oholí a vy máte místo kola ozubeného jen kolo. Pokud jste měl na střední škole mechaniku, tak byste měl vědět, že udržet těleso v klidu je nesrovnatelně jednodušší úloha než těleso zastavit. Pokud tedy někdo udělal chybu a kabina se dala do pohybu, pak po překonání určité rychlosti prostě je nezastavitelná. Hybnost je zrádná.