Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Raspberry Pi Pico: jednočipový počítač s procesorem RP2040 od MSBOSS - Co máte furt s tim sériákem? Když se...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 1. 2021 23:48

    MSBOSS

    Co máte furt s tim sériákem? Když se na něj vykašleš, nemusíš ve firmwaru mít zakompilovaný USB. Ušetří se RAM, Flash, zjednoduší program. Navíc přes USB se nedá rozumně debugovat. Pokud máte nějaký osobní problém s OpenOCD, tak STM32 programátory se dají přeflashovat na Black magic probe. Ta pak poskytuje přímo GDB přes virtuální sériovku.
    A ta halda vykřičníků je celkem zbytečná. SWD se dá vypnout jenom dvěma způsoby. První je nastavit ochranu paměti na nejvyšší úroveň, pak je zakázaný debug nevratně. To, o čem se tu ale bavíme, je vratná a dokonce snadno opravitelná záležitost. CubeMX totiž způsobí vypnutí SWD pomocí AFIO. Jenže to je softwarová záležitost. Jakmile proběhne boot procesoru, SWD je zapnuté, dokud nedojde na to softwarové vypnutí. Řešení? Přenastavit si programování, aby se programovalo během resetu. Pak to jde naprogramovat normálně znova. Druhá možnost je probudit to do bootloaderu pomocí BOOT pinu. Třetí možnost je probudit to do bootloaderu a naprogramovat přes sériovku. Překvapivě - když je v datasheetu napsaný, že bootloader umožňuje programování po sériovce, tak to jde. Jak nečekané.
    Diletantství ardujínistů je, zdá se, neomezené. Počet vykřičníků v jedné řadě nikoli.