Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Rekurzivní DNS server od Google na 8.8.8.8 měl výpadek od Filip Jirsák - Celou dobu se ptám, jak Google z DNS...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 4. 2021 21:31

    Filip Jirsák

    Celou dobu se ptám, jak Google z DNS dotazu z IP adresy, za kterou je spousta uživatelů, nebo je to nějaký DNS resolver, zjistí uživatele. Celou dobu se ptám, jak z dotazů, které se posílají v okamžiku, kdy někde vypadne záznam z cache, zjistí Google nějaké chování. A vy se stále tváříte, že je jisté, že to nějak jde, ale jak – to jste nikdy nenapsal.

    To, jak často se lidé zajímají o nějakého konkurenta, může vědět Google ze svého vyhledávače. Bude vědět jak často se o něj zajímají (o několik řádů přesněji, než z DNS), a také v jakém kontextu a co je to za uživatele.

    Jestli se resolver v síti ptá Googlu po IPv4 nebo IPv6 je úplně jedno, k identifikaci uživatelů používajících ten resolver to v obou případech nepomůže nijak.

    vím, že prostředky k tomu má
    Víte, ale když se na to opakovaně ptám, stále se na něco vymlouváte a nikdy to nenapíšete? To vám nevěřím. Já si myslím, že ve skutečnosti nemáte ani páru o tom, jak by Google ty informace, o kterých píšete, mohl z DNS dotazů získat.

    Preferuji, aby takové riziko vůbec neexistovalo.
    Ono neexistuje. Brání tomu principy, na kterých je DNS protokol založen.

    Můžu to i zopakovat.
    Místo opakování věcí, na které se nikdo neptal, byste mohl zkusit jednou odpovědět na to, na co se ptám.

    Podsouváním demagogií a jízlivostí to nezměníte.
    To je holt moje reakce na to, že nedokážete odpovědět na klíčovou otázku a pořád jenom mlžíte kolem.