Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Richard Stallman rezignoval na post prezidenta FSF a odchází z MIT od Miroslav Šilhavý - Žádná debata se nekoná, hon na čarodějnice je...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 9. 2019 18:12

    Miroslav Šilhavý

    Žádná debata se nekoná, hon na čarodějnice je zdá se opět v kurzu.

    To není hon na čarodějnice. Lidé si zaměňují presumpci neviny s politickou (společenskou) odpovědností. Presumpce neviny zaručuje rovnost podezřelého či obviněného před institucemi a před zákonem.

    Druhá rovina odpovědnosti je právě ta politická, či, chcete-li, společenská. Za představitele školy, univerzity, hnutí, strany, státu, ..., prostě lidé nechtějí mít osoby, které vzbuzují pochybnosti. Stallmanovy kontroverzní názory v jeho profesi nebyly nijak na překážku - naopak, tvoří jeho osobnost. Pokud je však představitelem FSF navenek, je poměrně logické, že si mnozí nepřejí, aby celá FSF byla zbytečně spojována s jeho osobními problémy.

    Proto nemají být prezidenty, premiéry, ministry a ani předsedy (president je správně překládán jako předseda) FSF lidé, kteří se zastávají názory blízké zakázané diskriminaci, např. rasisté, sexisté, podvodníčci a podobní.

    Svojí odopovědnosti v tomto ohledu si byl starý matador, jakým je Richard Stallman, jistě vědom. Nedělejme z něj Johanku z Arku.

    17. 9. 2019, 18:14 editováno autorem komentáře