Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Richard Stallman se vrací do vedení FSF od Miroslav Šilhavý - to nadšení v potírání třídního nepřítele spíš dost...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 3. 2021 13:19

    Miroslav Šilhavý

    to nadšení v potírání třídního nepřítele spíš dost připomíná budovatelské nadšení let padesátých

    Myslím, že se mýlíte. Lidé nebyli ani před komunistickou zvůlí lhostejní. Společenská odpovědnost byla vyžadována vždy. Teprve nacismus a posléze komunismus povýšili jedinou ideovou linii na státní náboženství a obě tato zřízení zúžila pohled na "jediný správný"; což bylo zajištěno z velké části omezením svobody slova.

    Dnes si každý může vybrat - jenže to platí jak pro jednotlivce, tak i pro jeho zaměstnavatele, tak i pro širší okolí. Proto taky známe firmy, které se v některém úsilí angažují, jiné ne, a jiné vyžadují neutralitu. Je tedy prostě možné, že Stallman se nehodí pro FSF stejnou měrou, jakou se FSF nehodí pro Stallmana. Nevypovídá to vůbec nic o tom, že jeho názory nebudou mít příznivce jinde.

    Podle mě si pletete prostý fakt, že si dva subjekty nevyhovují, s nějakou pomyslnou diktaturou. Daleko znepokojivější by mi přišlo, kdyby FSF musela i přes svoji nevoli Stallmana zaměstnávat.