Hlavní navigace

Názor ke zprávičce RISC-V se více prosazuje po celém světě od Křišťan Surname - Mám přiznávám trochu tunelové vidění, dělám silně embedded...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 2. 2020 8:56

    Křišťan Surname

    Mám přiznávám trochu tunelové vidění, dělám silně embedded vývoj, ale na svém písečku vidím přesně opačný trend — já i kolegové z různých Boschů, Siemensů a podobných oblud dnes velmi těžko obhájíme proprietárním řešení. Tlak proti vendor lock-inu je obrovský a vidí to i velcí výrobci součástek. Ti se sdružují do asociací a aliancí, kterými zastřešují danou technologii a tvrdě vystupují proti proprietárním modifikacím do takové míry, že tyto prakticky už neexistují. Dnes můžu nakoupit komponenty od různých výrobců a nemusím se bát, že spolu nebudou mluvit. Od relativně primitivních technologií jako komunikační sběrnice až po složitější periferie nebo MCU, všude je to znát. Posledních pár let je samozřejmost mít driver v mainline linuxu a definici v buildrootu.

    Na jednom workshopu (Pizza Workshops :-] pořádá SOS Electronics) jsem se zakecal s lidma z NXP a TI kteří, ač soupeři, spolupracují na toolingu pro svá řešení. Podle nich komplexita softwaru raketově roste a spolupráce už je jediná ekonomická možnost. Před deseti lety ještě nebyl problém vyrábět hardware a k tomu prodávat kompilátor, debugger. Dneska jim bez first-class podpory v gcc/llvm nikdo nepodepíše smlouvu.