Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Rozdíly v programovacích jazycích mezi rozvojovými a rozvinutými zeměmi od wsh - No tak tímhle způsobem vést debatu asi moc...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 8. 2017 23:24

    wsh (neregistrovaný)

    No tak tímhle způsobem vést debatu asi moc smysl nemá, ale stejně se zeptám: jakou rychlost u webové aplikace považujete za požadovanou Vy (zejména když není určeno co ta aplikace dělá a nad jakým množstvím dat)? Já požívám jednu sekundu jako hrubý údaj, kdy má smysl začít se zabývat optimalizací (aktuálně nám to vychází pro 95% percentil requestů, pokud bych vzal 75% tak je to kolem 300ms; k tomu je třeba připočíst latenci na cestě k datacentru, v mém případě teď zrovna kolem 200ms). Pokud je to do sekundy preferuji jiné aspekty, třeba čitelnost a přímočarost kódu (samozřejmě jsou vyjímky, tohle je jen orientační pravidlo).

    Ale pointa byla úplně jinde: ze všech těchto časů tvoří Python cca 30ms (podle NewRelicu). I kdybych to přepsal třeba do C, tak volba programovacího jazyka má prakticky nulový vliv. Mnohem větší efekt dosáhnu návrhem aplikace (třeba počet dotazů, jejich vliv na UI) nebo zřízením nového datacentra blíž uživatelům.

    Proto mi názory jak je php rychlé přijdou směšné. Ano, asi je, ale koho to zajímá? Facebook nebo Slack určitě, ale bežného vývojáře težko.