Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Rozšíření OpenOffice pro editaci PDF od anonym - mno, jednak jsem v době, kdy jsem psal...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 7. 2008 3:19

    bez přezdívky
    mno, jednak jsem v době, kdy jsem psal svůj kmentář, ještě o standardizaci PDF 1.7 nevěděl (mea culpa) a jednak jsem celkově vůči tomu silně skeptický. Hlavně proto, protože s PDF denně dělám, zpracovávám ho, vytvářím, upravuji...

    Přestože PDF považuju za zatím nejlepší formát v oblasti prezentace dat, je to formát hrozně průserový kvůli šíři možností, které má.

    Jedna z věcí, které mne v PDF děsně štve je právě písmo. PDF má čtyři hlavní možnosti, jak písmo vložit a dosud si bohužel většina aplikací (a opensource obzvlášť) vybírá ty nejpitomější dvě - křivky a vlastní znaková sada. V obou případech je text nezpracovatelný bez skutečného OCR. Chápu důvody, proč se tohle ve specifikaci PDF objevilo, ale hrubě s tím nesouhlasím, protože takové PDF je vhodné jen pro tisk a zobrazení. Vyhledávání a další, hlavně sémantické zpracování je velmi obtížné (čtěte nyní prakticky nemožné).

    Takový věcí bych z rukávu vysypal patnáct do tuctu. :( V podstatě každé dodané PDF mi vyhodí nějaký problém na preflightu. Tekhle široký formát je prostě obrovské riziko a ani svaté ISO ho nezachrání.


    P.S.: PDF se ale nevzdám. Znovu opakuju, že to je pro prezentační účely zatím to nejlepší, co je k dispozici. Bohužel.