Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Rusko bude mít záložní DNS systém od poloviny příštího roku od Jarda_P - Nepřipadá vám zvláštní, že Česká republika si žádnou...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 12. 2017 22:09

    Jarda_P

    Nepřipadá vám zvláštní, že Česká republika si žádnou síť státních DNS serverů budovat nemusela, a přesto nepohodlný obsah blokovat dokáže?
    (Stačí ten zákon napsat o trochu lépe po technické stránce, a vymáhat ho.)

    Nedokaze. Agent Hnizdil si sice mysli, ze to jde, ale praxe je jina. HTTPS spojeni blokovat nelze, pokud nema dojit k sejmuti hromady domen na stejnem hostingu nebo pokud nema dojit k MITM s podvrzenym certifikatem, coz by se zakaznikum nelibilo. A na HTTP toho beha cim dal min. Blokovani podle DNS je smesnou saskarnou, kterou obejde uz i Franta Trdlo z Drzkova. Ja DNS od providera nepouzivam uz od doby, kdy se zacalo poprve mluvit o cenzure pomoci DNS.

    A soudruzi z Minfinu dali jasne najevo, jak tomu nerozumi, kdyz ani nedokazali vydat provadeci vyhlasku, kde by napsali, jak to blokovani ma vlastne probihat. Asi se nechteli ztrapnit, kdyz by museli priznat, ze to nejde, coz jim od zacatku rikali uplne vsichni. Staci to, jak se ztrapnili se svym "strojove citelnym pdf", ve kterem jsou odstranene domeny oznaceny "strojove citelnym zacernenim".