Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Samba team dostal dokumentaci od Microsoftu od Kmotr - Pokud v dodávkách nějaké komodity získá určitý dodavatel...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 12. 2007 11:21

    Kmotr (neregistrovaný)
    Pokud v dodávkách nějaké komodity získá určitý dodavatel dominantní postavení, blíží se ke konci možnosti volné soutěže a přestává fungovat ona známá neviditelná ruka trhu, nastupuje regulace.
    Toto platí ve všech komoditách a SW není vyjímkou. Žádný suverénní stát by neměl dopustit, aby jedna společnost či skupení ovládaly jistý segment trhu natolik, že by tento stát byl skrze toto "vydíratelný".

    Ano, máte pravdu "těžko po někom chtít, aby dával k dispozici specifikace, které umožní implementovat konkurenci k vlastnímu produktu", na druhou stranu se ani nelze divit že pokud je naeušena hospodářsk soutěž, tak stát zakročí.

    "Jakým právem se chce někdo jiný přiživovat na tom, co MS postavil?" Obecně žádným. Konkrétně:
    * MS samozřejmě nevymyslel původní SMB protokol. Ten pochází z dílny IBM. Teď mne vlastně napadá, že jsou dva typy firem - inovativní a neinovativní. Ti inovativní se opensource (OpenSource != zdarma) nebrání (HP, IBM, Sun ...) a pro ty neinovativní je to rudý hadr v ruce toreadora (MS, SCO ...)
    * MS dokonce uvolnil část specifikace někdy v roce 1996
    * Vlastnictví SMB protokolu je "nejasné". Proto také (mimo jiné) vznikla SMB 2.0 (Vista a dále), již plně pochází z dílny MS.

    "Společnosti Mainsoft, Executive Software, Citrix a další licencovaly kód NT - měly co nabídnout" - tato věta sem v této formě nepatří. Protože, i Samba má co nabídnout - nabízí možnost stanicím Windows pracovat v heterogenním prostředí, kde servery běží třeba na IBM MainFrame. To je věc, která vyhovuje:
    * zákazníkům (a o ty jde dle PR prohlášení MS především ne?)
    * dodavatelům řešení (Developers, Developers, Developers, znáte to ne?)
    * v podstatě i samotnému MS, protože díky němu se mohou jeho Windows připojit k široké škále Non-Windows serverů.

    Takže bych onu větu viděl spíše jako: "Společnosti Mainsoft, Executive Software, Citrix a další licencovaly kód NT - uměly nabídnout, to co v danou chvíli neohrožovalo prioritní zájmy MS v oblasti segmentu klientských PC". MS se chová tržně - proti tomu nelze nic mít.

    Ohledně Samby však málokdo ví, že MS projekt kdysi sám podporoval, pak ale přestal (polovina 90let). Šéf vývoje Samby Allison to komentoval: "We got too good. We became a competitor," (Byli jsme moc dobří a stali jsme se konkurenty).

    Co z toho plyne za ponaučení? Jako projekt manager bych byl vůči platformě .Mono obezřetný. Ale třeba se mýlím a MS se změnil - když jsou ty Vánoce :-)

    PS:
    "We got too good. We became a competitor", Miguel de Icaza, Mexico 2018
    :-)