Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Samba team dostal dokumentaci od Microsoftu od Pavel Stěhule - To je absurdní, Pavle. Děláž naprosto nesmyslně z...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 12. 2007 23:14

    Pavel Stěhule

    To je absurdní, Pavle. Děláž naprosto nesmyslně z komára velblouda. Jestliže nejsi admin, tak proč mluvíš o tom, jak je obtížné odirovat počítač a zda to firewall řeší? Nebo snad neadmin na linuxu dokáže vyřešit takovéto potíže?

    Neadmin na linuxu se hlavně do této situace pravděpodobně za celý svůj život nedostane, a pokud se do ní dostane, tak ji dokáže vyřešit. Už jen tím, že sw, který je k dispozici není crypleware, a za bezpečnost si nemusí připlácet.

    A až MS tedy udělá obousměrný, neotravující firewall který bude skvělý, bude to zase špatně: "evropská komisi, okamžitě mu to zakaž, vždyť preferovaný výrobce nemůže proti monopolu MS vyhrát".

    Ne to špatně nebude (až microsoft bude mít spolehlivý firewall), naopak přispěje to k snížení spamů, virů, atd atd. Nemohu předjímat, co evropská komise udělá nebo neudělá. V tomto případě si myslím, že neudělá nic, proč také. Je to krok k skutečné bezpečnosti. Je otázka nakolik se to líbí partnerům Microsftu, kteří měli a mají z sw zabezpečující díry Windows docela dobré živobytí. Těm se to asi moc líbit nebude, což ostatně už slýchávám delší dobu, že na partnery m. zůstává čím dál menší kus koláče. Což o to, to se dá čekat. A je docela možné, že někteří si budou i stěžovat. V každém případě to není záležitost Linuxu. Dokonce jsem viděl vážně míněný pokus o spolehlivý osobní firewall virtualizací linuxu ve win, na kterém běžely iptables.

    Až v další verzi tam bude obousměrný, ale bude se do zblbnutí ptát uživatelů co smí pustit, bude se ozývat: "hehehe, to nemůžou používat, vždyť je to složitý a otravuje to, hahaha" a bude se přecházet možnost, že to admin může nastavit. Vždyť administrovat Windows mají umět všichni, že.

    Jde o to, že řešení čehokoliv má být tak jednoduché, jak je to možné, nikoliv však ještě jednodušší na úkor funkce. Dost možná, že si Microsoft bude muset zažít perné chvilky, a donutit uživatele i programátory aplikací, aby pochopili, co to je bezpečnost. A že to není pro obé strany příjemné dokazuje Vista, kde museli programátoři vyvinout neskutečné úsilí aby systém zabezpečili. Kdyby ale ten systém nestál už dost dlouho na hliněných nohou nemuseli se snažit. Že to je možné dokazuje Apple. Nicméně, co s týče firewallu, tak M. má k dispozici minimálně od roku 2001 profi. firewall, a který distribuují (samostatně, samozřejmě, že komerčně).

    Tak co se Ti vlastně líbí? Nebo prostě hledáš za každou cenu koště? No dobře, to umíme taky. Ten Tučňák.....ten má tak tupý pohled.

    Nelíbí se mi FUD, nelíbí se mi hlásání polopravd nebo snad i lží. Je mi jasné, že od komerční firmy jeden nemůže čekat nic jiného - Microsoft v tom není sám, zatlouká, přeorává skutečnost, mystifikuje většina firem - je to normální v téhle době, kdy dokud nerozhodne soud, tak má ten či onen stále pravdu. To se mi nelíbí. A může za to vyeskalovaná konkurence. Nesoupeří se, hraje se o život, a tam jsou rány pod pás dovolené. Věřím, že se to dost vývojářům v Microsoftu musí ležet v žaludku. Zrovna jako mě, když jsem dělal v komerční firmě, slyšel žvásty lidí, kteří neměli anunk o čem mluví a modlil se ať mlčí. Sice jsme dostali zakázku, ale museli jsme dělat práci, za kterou se člověk pomalu styděl. A místo jednoduchých a funkčních programů jsme sestavovali větrné hrady. V Microsoftu vznikají kvalitní aplikace, v některých týmech, bohužel také nekvalitní, a to Microsoft nedokáže přiznat. To, co se mi líbí na open source, potažmo linuxu. Otevřenost, upřímnost, variabilita, přímost, čestnost. Patří to k určité kultuře, že správný hacker dokáže uznat chybu a spíš spálit mosty než v té chybě pokračovat. Takže asi tak.