Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Samočinná auta od Googlu měla dosud jedenáct nehod od Lael Ophir - Snaha naučit automobil řídit na dnešních silnicích je...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 5. 2015 14:59

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Snaha naučit automobil řídit na dnešních silnicích je pěkná, ale je to velmi náročné, a nejspíš to ani nepůjde dotáhnout do stádia, kdy bychom řízení opravdu svěřili automobilu. Například řízení v prudkém dešti a na sněhu se bude řešit fakt špatně.

    Zřejmě bude potřeba změnit část dopravní infrastruktury. Například veškeré dopravní značky doplnit nějakou elektronicky dobře čitelnou informací. U svislých značek lze přidat nějakou RF technologii, IR majáky (rozšíření RIAS?) nebo něco jako bacody. Oddělení jízdních pruhů už dnes často má odrazky pro lidi, a určitě by se daly doinstalovat třeba RFID tagy. Podobných úprav bude třeba víc. K tomu je potřeba aby stejnou technologii měly i dočasné dopravní značky. A v optimálním případě by i vozy měly být schopny spolu komunikovat.

    Samozřejmě nutnost úpravy značení projekt značně zpozdí, ale na druhé straně dramaticky zvýší spolehlivost. Už máme například Convention on Road Signs and Signals, která se týká klasického dopravního značení, a více-méně se jí drží většina světa.