Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Samočinná auta od Googlu měla dosud jedenáct nehod od Lael Ophir - Pokud ty HoloLens postavíte v garáži, nebo je...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 5. 2015 9:51

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Pokud ty HoloLens postavíte v garáži, nebo je vytáhnete ze šrotu, tak bych do toho asi fakt nešel :)

    Ad elektronicke prvky, ktere by vam rekly, ze auto jede uprostred jizdniho pruhu - co třeba technologie RFID tagů? Tagy jsou pasivní (tj. bez napájení), dodávají se v plastu, a mají reading range v metrech. Kombinoval bych je s odrazkami, které se používají pro značení jízdních pruhů, s tím že ne každá odrazka musí mít i tag. Informaci typu "zatáčka 5 stupňů za 30 metrů", "pravý odbočovací pruh za 50 metrů", "odstavný pruh po celé délce vpravo i vlevo" apod. není nutné opakovat na každém metru. Jistá redundance je samozřejmě nutná, a mimochodem umožňuje vozům hlásit případné poškození těch tagů.

    Takhle se dá řešit stálá infrastruktura. Nad to lze navrstvit jinou technologií informace o dočasných změnách trasy (výkopy, objížďky), semafory, indikaci přítomnosti chodců na přechodu (nakonec chodci mohou pro jistotu nosit i RFID tagy, tak jako se dnes zavádí povinné reflexní prvky), komunikaci s ostatními vozy, integraci parkovišť včetně navigace na konkrétní parkovací místo atd. Plus samozřejmě zachovat kamery a lidary, protože havárii, děti, zvěř, spadlý strom nebo sesuv půdy žádný RFID tag jaksi neohlásí.