Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Sčítání lidu online mělo problémy, formulář by už měl fungovat, ale bývá přetížený (aktualizováno) od Adam Kalisz - Tohle je separátní téma, jestli stát potřebuje na...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 3. 2021 15:27

    Adam Kalisz

    Tohle je separátní téma, jestli stát potřebuje na všechno informace, jestli nestačí nějaký statistický souhrn (který anonymizuje) apod.
    Tady šlo čistě o to, že státní zaměstnanci si ulehčují práci, protože prostě zadají plošné sčítání místo aby si data posháněli z jednotlivých úřadů. Nikdo neříká, že by potom tyto úřady mohly resp. měly moct jen tak ke všem těmto datům přistupovat. Další výhodu by mělo, že kdyby se potil ČSÚ se všemi úřady, možná by byl větší tlak mít data v nějakém rozumném, konzistentním formátu a z toho by vyplývalo mít možná od ČSÚ nebo jiných orgánů odpovídající nástroje.

    Na druhou stranu po zkušenosti s vyplňováním statistiky o nově vzniknuvší firmě ve formuláři ČSÚ je možná jediná realistická varianta zůstat u toho plošného sčítání a radši po nich nic nechtít. UX tam byl absolutně otřesný, formulace dotazů byla horší než kdyby člověk četl nějaký obskurní zákon. Hlavně ale musí otravovat subjekty, které mají plnou hlavu jiných věcí.