Hlavní navigace

Názor ke zprávičce SCO: „Linux je kopie UNIXu“ od Lael Ophir - Jenže ta "jednotná kreslící API" jsou i oproti...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 5. 2008 22:02

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Jenže ta "jednotná kreslící API" jsou i oproti starému GDI dost omezená, a slouží jako wrappery nad X11 a cups. Přičemž každý X11 server má svůj vlastní model driverů video karet. Srovnajte tento koncept se situací ve Windows, a uvidíte, že návrh i realizace je ve Windows daleko lepší (nehledě na širší funkcionalitu a vyšší výkon). Pomalost X11 proti RDP jsme už kdesi probírali, je to ostuda světa unixů.

    Preempce v Linuxu mě opravdu minula. Linux byl od začátku psaný jako klasický unixový kernel, kde mezi vstupem do kernelu a ukončením obsluhy volání nedojde nikdy k preempci (v éře dřevních unixů pochopitelný přístup, v době psaní Linuxu naprosto nepochopitelný krok). Dnes distra běží v nejlepším případě s CONFIG_VOLUNTARY_PREEMPT, a CONFIG_PREEMPT nikdo produktivně nepoužívá (dokonce jsem četl kernelové vývojáře, jak od toho odrazovali). Kernel s CONFIG_PREEMPT rád padá (kdykoliv někdo zapomene provést lock, což je pohříchu často), a navíc má problémy s výkonem. Popisuji snad něco nesprávně? Je klidně možné, že se za poslední rok něco změnilo, a já o tom nevím...

    Prioritizace I/O se mi také nějak nedonesla. Věiml jsem si, že Linux neumí prioritizovat IRQ, což je dost velké neštěstí, kterým veškeré další snahy padají. Pak je tu ionice, což je dost primitivní náplast, navíc aplikováno per-process, a nikoliv per-handle. Opět - vývoj jde kupředu, a možná mi ukážete, že dnes je (konečně) vše jinak.

    Přiznávám, že jsem konzolové API nikdy nepoužíval z GUI aplikace. Proč bych to proboha dělal? No a v čem je lepší mít konzolové API, než systém terminálů se stovkami sekvencí (a desítkami sad sekvencí), to jsem snad popsal v původním příspěvku. Myš v konzoli běhá (pochopitelně i před RDP), jen nějak nevidím důvod jí používat na jinou věc, než copy/paste. TUI je přece jen minulost.