Hlavní navigace

Názor ke zprávičce SCO: „Linux je kopie UNIXu“ od anonym - Desktopové edice...to je hezké že server podporuje připojení...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 5. 2008 11:17

    bez přezdívky
    Desktopové edice...to je hezké že server podporuje připojení více uživatelů, ale je to omezení které linux nezná. Ergo, s linuxem nejste omezen tak jako s windows, kde teprve značně dražší serverová edice vám umožní to, co X server standardně. Plně Microsoft chápu že z hlediska marketingu etc. ale je to omezení uživatele ať se to označí jakkoli. WIndows Server ani v OEM nepřenositelné licenci zdaleka nestojí "tak málo" jak OEM Win na desktop.

    Nikdo to nedělá, protože kdyby začal, ještě ten den mu na dveře zaklepe armáda microsoftích právníků, kdyby se to Nejvyšším nelíbilo. S tím přirovnánám k autu bych to srovnal asi tak, že s linuxem můžete použít téměř jakékoliv palivo (HW) a motor konfigurovat od 50 ccm do kosmické rakety. A tvar a vzhled kapoty (grafika) je plně ve vašich rukách podle osobních preferencí. Windows přichází s přesně definovaným palivem (HW), do motoru se nesmíte ani podívat, jediné úpravy jsou různě omezené kategorie dodávané výrobcem a maximálně si jako jednotlivec můžete vyměnit kapotu.

    Ale uživatele zajímají ikonky a jak systém funguje "na povrchu", ne technické detaily kernelu, kterým nikdy nebudou a ani nechcou rozumět. Pokud se vám nastíněné problémy zdají jako slabé, bohužel, mě ale třeba zajímají tyto věci, které můžu já využít a ne jak moc mají windows vyspělejší to a ono. Jen mi nejde na rozum že windows v kategorii superpočítačů již pár let oscilují kolem 2% a linux 80%+ když jsou tak koncepčně vyspělejší. Ale to jistě bude zkostnatělostí a zabedněností dotyčných hlupáků, kteří se podvodnými machinacemi k správě těchto počítačů dostali ;)