Hlavní navigace

Názor ke zprávičce SCO: „Linux je kopie UNIXu“ od Petr Baláš - Špatnému designu se nevyhnete nikdy už třeba proto,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 5. 2008 11:34

    Petr Baláš (neregistrovaný)
    Špatnému designu se nevyhnete nikdy už třeba proto, že přijde něco, co v době návrhu neexistovalo. Aneb např. roubování PnP na WinNT kernel - ono to jde ale určitě by to šlo udělat mnohem elegantněji leč za cenu nekompatiblity. Linux se toto rozhodl přijmout jako životní fakt a nese mu to jisé výhody i nevýhody. Ale to už se opakuji a vy tento argument stejně ignorujete nebo nechápete :-).

    SW RAID - používám na spoustě míst a peblémů jsem si něja nevšiml. Hlavní výhodu vidím v tom, že to není závislé na žádném HW. Vám pokud umře RAID řadič tak máte VELKÝ problém. U větších serverů to lze řešit zálohami, nahradním řadičem ve skříni, ... ale ... . Bootování z jiního disku - V MBR mám Smart Boot Mamager a v něm možnost nabootovat z kteréhokoli disku. Sice to znamená nutnost aby někdo v boot menu vybral jinou položku ale to zas takový problém není. Boot a RAID 5 - SW RAID v Linuxu běhá nad partitions takže malá boot partition v RAID1 a zbytek disků do RAID5 a nevidím problém.

    MP4 - přehrávám všude pomocí VLC a jsem spokojen :-) WM? na spoustě systémů neběží. Toto je o jiných prioritách :-)

    Threading má o něco rychlejší context switch (ale to IMHO v praxi zas tak velký rozdíl neudělá), spotřeba paměti je v obou případech plus minus stejná (dohledejte si Copy On Write). V Linuxu mám možnost použít threading a forky, ve Win jen threading.

    Linux IMHO má jak rychlejší release cyklus tak i rychlejší implementaci featur jen jeho vývoj byl mnohem více směřován na servery což se snad dnes mění. BTW koukněte kdy se Linux naučil věci jako podpora 64bit, poaměti NUMA a další serverové záležitosti.

    Windows Mobile sem netahejte, jejich jádro nemá naprosto nic společného s WinNT jádrem. Naopak Linux na hodinkách je překládán ze stejných zdrojáků jako ten na superpočítačích a to říká hodně o jeho portabilitě a schopnostech jeho tvůrců.