Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Seagate zavírá jednu z největších továren na pevné disky, sníží produkci o třetinu od Palo M. - Ja som túto správičku čítal myslím predvčerom na...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 1. 2017 1:44

    Palo M. (neregistrovaný)

    Ja som túto správičku čítal myslím predvčerom na nejakej americkej stránke a tam písali, že fabriku v Suzhou plánuju zatvoriť kvôli rastúcej cene pracovnej sily v Číne, a že zároveň plánujú zainvestovať viac do fabriky v Thajsku. A v Číne stále budú mať jednu fabriku vo Wuxi. (Tá správa vo mne vzbudila dojem, že neznižujú produkciu, len presúvajú výrobu do Thajska.)

    Tiež mi to prišlo trocha divné kvôli tomu, že bol pred pár rokmi ten problém so záplavami práve v Thajsku - ale predpokladám, že na tých záplavách Seagate nakoniec netratil (účet za obnovu nakoniec zaplatili zákazníci a mám podozrenie, že sú v dlhodobom horizonte dokonca aj ziskovejší kvôli tomu, že cena sa stále drží vyššie než bola pred záplavami).

    EK s tým kartelom ale moc nenarobí. Keby im dali pokutu, tak to zase zaplatia len zákazníci (prípadne by Seagate zdvihol cenu viac než treba a ešte si prilepšil). Keby tak existoval európsky výrobca, ktorý by išiel fér podľa európskych štandardov, to by potom pokutičky pre americké firmy ktoré robia hajzloviny mali celkom zmysel. Inak je to len eurozmrdizmus.