Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Šéf CIA pochybuje, že šifrování mají i jinde než v USA od Lael Ophir - Ad v dobe Internetu by snad i EC...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 6. 2016 1:41

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ad v dobe Internetu by snad i EC zvladla zverejneni pdf s aktualnim textem smlouvy, archiv predchozich verzi a diff mezi nasledujicimi verzemi - to by jistě zvládla, ale zjevně to nedělá a dělat nebude. Jde o citlivá jednání.

    Ad zastupitelska demokracie v EU moc nefunguje - prezident EC je navrhovaný demokraticky zvolenými hlavami členských států, a pak potvrzený (nebo nepotvrzený) EP. Celá EC je pak také schvalována EP.

    Ad nevidim duvod proto, aby nejake obchodni zakony byly staveny na roven treba deklaraci lidskych prav - to je obecný princip: mezinárodní právo je, pokud to hodně zjednodušíme, nadřazené národnímu.

    Ad zavadeni GMO; Tak takovym duvodem je napriklad znacny odpor verejnosti - jinými slovy zelení pomatenci (nejspíš ti samí co lobbovali za úžasná hyperskvělá biopaliva) hlásají bez důkazu nesmysly, GMO se všude po světě úspěšně a bez následků desítky let používají, ale EU je bez vědeckého důvodu neschválí, i když se k tomu zavázala.

    Ad GMO jednou do prirody vypustene uz z ni nikdo neodstrani - to samé můžete říct o jakékoliv člověkem vypěstěné odrůdě. Ona původní rýže vypadala spíš jako dnešní tráva, původní banány byly tvořené semeny s trochou slizu okolo, původní mrkev byla malá a nejspíš dost nechutná, atd.

    Ad Kde je seznam tech expertu a politiku, aby je novinari mohli proklepat a zjistit jejich vazby na korporace nebo lobysty - předpokládám že je prověřuje EU.

    Ad Znamena to, ze by pripravovane zakony nemely byt zverejneny, jakmile navrh dosahne vicemene dinalni podoby? - TTIP v takové fázi zdaleka není. Finální text se čeká cca v roce 2018 nebo 2019.

    Ad Verejnost by mela mit moznost se s textem seznamit a pokud ji nevoni, mohla by se zorganizovat a protestovat - zatím žádný finální text neexistuje. Ve většině oblastí existují pouze evropské a americké pozice, o kterých se dál jedná. Jinak protestovat samozřejmě může každý :). Za mě pokud nebude euroatlantická civilizace držet pospolu, do čehož spadá i liberalizace obchodu, tak nás brzo převálcují jiní.