Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Šéf CIA pochybuje, že šifrování mají i jinde než v USA od Lael Ophir - Ad soustaj jak kralici a antikoncepci tam budto...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 6. 2016 10:14

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ad soustaj jak kralici a antikoncepci tam budto vubec neznaj anebo uspesne nepouzivaj - ale to je přesně to co jsem psal: ženy na Západě mají děti když chtějí, s kým chtějí a kdy chtějí. Dávno není jejich snem se rychle vdát za manžela který je nebude bít (nebo nebude moc bít), a od té doby do smrti rodit, prát plenky a vařit. Chtějí studovat, cestovat, dělat kariéru, a časem děti. Dvě, nejvýš tři. Je to věc která dobře koreluje s výší GDP na hlavu: čím je země bohatší, tím je menší průměrná velikost rodiny. Což je ovšem přesný opak toho co tvrdil Jarda, tedy že Češi nemají děti protože jsou moc chudí. Nakonec Švýcarsko, Rakousko, Japonsko i Lucembursko mají total fertility rate podobný jako ČR. Jsou i tyhle země "moc chudé"? Asi ne.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Income_and_fertility#/media/File:TFR_vs_PPP_2015.png
    BTW i v našich krajích se svého času dětem nedávala jména, dokud se "neosvědčily věkem".

    Ad nezaměstnanost - způsob měření nezaměstnanosti je v US i EU velmi podobný. Co jste linkoval vy k US: the unemployment rate measures the number of people actively looking for a job as a percentage of the labour force. A co já linkoval k EU: An unemployed person is defined by Eurostat, according to the guidelines of the International Labour Organization, as: someone aged 15 to 74 (in Italy, Spain, the United Kingdom, Iceland, Norway: 16 to 74 years); without work during the reference week; available to start work within the next two weeks (or has already found a job to start within the next three months); actively having sought employment at some time during the last four weeks. Podotýkám že se nevychází z počtu registrovaných na úřadech práce.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Unemployment#Measurement

    Mimochodem UECD sbírá data o nezaměstnanosti tak aby byla mezinárodně srovnatelná, tj. kompenzuje rozdíly národních metodik. US opět vycházejí výrazně lépe než EU. Jak jsem psal v diskusi o TTIP, není třeba se obávat "obrovské americké nezaměstnanosti". Spíš oni by se měli obávat obrovské řecké, španělské a italské nezaměstnanosti. Jenže v US vědí stejně jako v Německu, že se jich to až tak moc netýká.
    https://data.oecd.org/unemp/unemployment-rate.htm

    Ad V USA je taky hromada lidi ktery maj 2-3part time joby - na tom snad není nic špatného.

    Ad strany pred volbama chtej "zakouzlit s nezamestnanosti" tak schvalej zakon a "poslou lidi nasilim do rekvalifikacnich kurzu" - nic proti rekvalifikaci, ale primární problém je spíš v tom, že řada lidí pracovat ani nechce. Typický příklad jsem už linkoval:
    https://www.novinky.cz/domaci/404870-postrehy-z-uradu-prace-nekdo-proste-delat-nechce.html