Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Šéf svobodného Androidu končí, stěžuje si na ignoraci výrobců od belzebub - Priblizne pred 10 lety byl toto nejpalcivejsi problem...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 8. 2013 14:13

    belzebub (neregistrovaný)

    Priblizne pred 10 lety byl toto nejpalcivejsi problem linuxu (on stale je, ale jeho dopad na bezneho uzivatele je jiz temer zanedbatelny). Vetsina zarizeni s linuxem nefungovala. Rozchodit v r.2000 interni modem, zvukovou kartu a 3d akceleraci byl ukol, ktery byl nad sily i pokrocilejsiho uzivatele znaleho zakladni prace s linuxem/unixem.

    Vyrobci argumentovali tim, ze nehodlaji podporovat linux, protoze se jim to pri malem poctu uzivatelu linuxu nevyplati.

    Uzivatele nechteli pouzivat linux, protoze v nem nebyla podpora HW.

    Nekolikrat jsem videl podobne typy problemu oznacene jako "problem slepice-vejce" a jejich reseni je velmi, velmi problematicke.

    Duvodem proc to pisu je urcita moje snaha projevit vdek lidem co pracovali na driverech pro linux, at uz zadarmo nebo v nejake firme - bez nich bych asi linux pouzivat nemohl take.

    Podstatnym faktem ovsem je, ze za tim, ze mohu pouzivat grafickou kartu sveho pocitace, wifi, zvuk, atd., jsou tzv. "nesvobodne" ovladace. Lide, zivici se cimsi ze svych chodidel (http://www.youtube.com/watch?v=I25UeVXrEHQ), sice budou protestovat, snazit se pouzivat pouze ty _PRAVE_ "svobodne" ovladace, dobrovolne zit technologicky o 15 let zpatky a komplikovat si zivot pri kazde koupi noveho pocitace, ale to je jejich volba.

    "Svobodny android" mi pripomina podobny R.M.S. extremismus - resp. neschopnost se smirit s tim, ze at mate jakkoliv "spravne" nazory, ostatni je s Vami nemusi sdilet. Takze pokud chcete mit svobodny android, nikdo Vam nebrani. Jenom si musite uvedomit, ze to je neco co chcete Vy, a nemate pravo po ostatnich chtit, aby Vam Vas "sen o svobode" pomahali zadrmo splnit.