Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Seznam AACS 2.0 klíčů k UHD Blu-ray filmům koluje internetem od Miroslav Šilhavý - Autorské právo je de facto právem majetkovým: někdy...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 12. 2017 14:57

    Miroslav Šilhavý

    Autorské právo je de facto právem majetkovým: někdy se jedná o hmotný majetek v kombinaci s nehmotným (socha, obraz), někdy jen o nehmotný. A ochrana majetku JE základním občanským právem.

    Problémy patentové ochrany se zveličují. Samozřejmě, někdy se najdou kuriozní případy, kdy se někdo snaží patentově ochránit primitivum typu "skleněné okno", či "ohřívací deska na potraviny (plotna)", ale prakticky nikdy takovéto pokusy neuspějí.

    Proti tomu máte ale obrovskou stimulaci vývoje díky licenčním poplatkům. V historii můžeme lovit, ale žádné společenství, které nechránilo svá duševní práva, nefungovalo. V socialismu a v celém východním bloku byla sice patentová ochrana uplatňována (někdy ne důsledně, viz československá CZ-75) navenek, ale nebyla přenášena na samotné autory (vědce, inženýry, ...) - a podle toho to také vypadalo. Měli jsme chytré hlavy, které ale fungovaly jen na západě. U nás zapadaly a neměly motivaci.

    Na na třetí stranu - přílišně dlouhá patentová ochrana brzdí vývoj. Proto se mluví o tom, jaká je optimální doba vypršení práv. Pokud bude krátká a navíc na regulovaném trhu (jako je např. ve farmaceutice), vede to k nesmyslným cenám. Pokud je dlouhá, a na neregulovaném trhu, může to vést ke zpomalení vývoje. Pokud je příliš krátká na neregulovaném trhu, může dojít ke ztrátě motivace pro vývoj.

    Z dalšího úhlu pohledu můžete uvažovat o tom, že k některým objevům by lidstvo dospělo tak či onak, a že to bylo jen otázkou času kdy to nastalo, a jen otázkou náhody, kdo byl u toho. To je ale už velmi, velmi filozofická otázka, která má asi tak stejnou šanci na rozřešení, jako to, jestli bylo dřív vejce, nebo slepice.