Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Šifrování v Androidu není tak bezpečné, jak jsme mysleli od xMartin - Zběžně jsem si pročetl původní popis útoku na...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 7. 2016 16:09

    xMartin (neregistrovaný)

    Zběžně jsem si pročetl původní popis útoku na blogu autora. Z toho, co jsem pochopil, musím konstatovat, že šifrování jako takové v Androidu rozhodně nebylo prolomeno a je stále bezpečné při použití dlouhého a komplikovaného hesla. Co však prolomeno bylo, je obezlička, která má za úkol z krátkého, a tedy nebezpečného, hesla ve zkratkce odvodit heslo o bezpečné délce.

    Android totiž ve výchozím stavu pracuje pouze s jedním heslem (pinem, kombinací), které používá jak pro zamykací obrazovku, tak pro odvození šifrovacího hesla. Pro potřeby zamykání naprosto postačuje relativně krátké heslo, protože systém jednoduše neumožní zadat stovky a tisíce pokusů (prodlevy, smazání dat, vypnutí; jde o online útok). V případě zašifrovaného úložiště je situace kvůli možnosti offline útoku jiná. Zde je naprosto zásadní dlouhé a komplikované heslo, protože útočník může bez problémů zkoušet i miliony a víc hesel za sekundu.

    Aby tedy uživatel nemusel při každém odemykání obrazovky zadávat dvacetimístné heslo, radši systém uměle "prodlouží" krátké heslo (pin, kombinaci) a teprve to použije pro zašifrování úložiště. Bohužel ta funkce "prodloužení" hesla je implementována nešikovně a lze ji prolomit. Díky tomu se úloha uhodnutí dlouhého hesla mění na úlohu uhodnutí krátkého hesla, kterou lze často vyřešit v proveditelném čase pomocí hrubé síly.

    Co s tím může udělat uživatel kromě změny přístroje? Na nerootnutém telefonu je jediné řešení použití dlouhého a komplikovaného hesla (gl & hf). U rootnutého telefonu (popř. root => změna => unroot) lze změnit samotné šifrovací heslo pomocí utility Cryptfs Password na něco dlouhého (zadává se jednou při startu, takže nevadí), přičemž zamykací heslo (pin, kombinace) zůstává původní.