Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Slax se naučil automaticky připojovat disky od Tomáš Matějíček - Slax má pár věcí, co jinde nenajdete. Z...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 12. 2018 8:17

    Tomáš Matějíček

    Slax má pár věcí, co jinde nenajdete. Z uživatelských aplikací například xlunch, což je spouštěč programů pro Alt+F2 (jsem taky autorem). To že je Slax stejný jako Debian z pohledu balíčků je můj cíl. Protože díky tomu ho můžou používat lidi co znají Debian.

    Co se týká vnitřností, používá Slax AUFS, díky kterému se i při běhu z read-only media jako je CD či DVD chová jako plnohodnotný zapisovatelný operační systém (jde měnit naprosto všechny soubory, a změny se ukládají do tmpfs), a troufám si tvrdit že v tomto směru udává Slax již desítku let standard, protože tenhle setup je taky můj výmysl.

    Jedním příkazem (savechanges) je pak možné veškeré změny uložit do snapshot souboru, který funguje jako modul, dá se tedy jednoduchým nakopírováním ke Slaxu přidat, a všechny změny jsou po každém rebootu opět součástí systému.

    V neposlední řadě umí taky bootovat po sítí (pxe, ipxe) takže může naběhnout plnohodnotné GUI prostředí z 0.8MB ISO obrazu.