Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Slovenský test open source uvázl na mrtvém bodě od ui - řekl bych, že se tu flamuje a každý...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 11. 2012 22:21

    ui (neregistrovaný)

    řekl bych, že se tu flamuje a každý se baví o jiných věcech. Osobně bych situaci rozdělil do třech bodů

    • obsazení IT ve státní správě je výsměch v porovnáním s protějškem v korporátní sféře. O zákázkách tak nejspíše rozhodují úředníci čistě podle jejich osobních preferencí, bez nějakých hlubších technických znalostí nedejbože dlouhodobého plánu.
    • Jsem rád, že existují propracovaná groupware řešení, které tady zmiňuje LO. Věřím, že existují instituce, pro které je finančně nejvýhodnější. Ale LO, open source není jen o BSD, Linuxu a GNU. Opensource primárně znamená, že mám k programu, který používám, zdrojáky. V případě úřadu to znamená, že když po dvou letech od nákupu firma zkrachuje, nebo mi bude nutit novou verzi za další peníze, tak si můžu najít jiného dodavatele a nechat si udělat úpravy podle vlastních potřeb. Pravděpodobnost, že by nadnárodní komporace zkrachovala je prakticky nula (zatím), ale naopak nucení upgradu po několik letech je zdá se v této branži obvyklé (business musí vydělávat).
    • státní orgány by měli mít na zřeteli širší zájem, než jen svůj vlastní. Na rozdíl od business by měli preferovat i dražší řešení, pokud jejich použití se odrazí pozitivně na okolí (lokální zakázky), nebo přinese v dlouhodobém měřítku udržitelnější rozvoj (firma může za tři roky skončit, radnice tu nejspíše pár dalších desítek let bude).