Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Služba mojeID nově nabízí ověření na úroveň záruky „Vysoká“ od nil nil - Vy nemáte povinnost používat datovou schránku (ani když...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 12. 2021 8:44

    nil nil (neregistrovaný)

    Vy nemáte povinnost používat datovou schránku (ani když jí máte)

    No, sice jste známý vševěd, ale na některých úřadech by s vámi rozhodně nesouhlasili. Což je pro mě, pardon, zásadnější, než Vaše internetová poradna. A navíc, z vlastní osobní fyzické zkušenosti za těch snad 10 let co schránku mám vím, že to není pravda. Ostatně:

    Nelze však říci, že zpřístupnění datové schránky by v některých případech nemělo žádný vliv na způsob, jakým bude podání vůči orgánům veřejné moci muset být činěno. Je třeba mít na paměti, že konkrétní procesní předpisy, kterými se komunikace s orgány veřejné moci řídí, mohou spojovat se zpřístupněním datové schránky další specifické povinnosti, jmenovat lze např. zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád, v platném znění, který ve svém ustanovení § 72 odst. 4 spojil s vlastnictvím zpřístupněné datové schránky v určitých případech (např. podání daňových přiznání) povinnost elektronické komunikace (nikoliv ovšem výhradně datovou schránkou) se správci daně.

    https://www.datoveschranky.info/kontakty/nejcastejsi-dotazy

    Specialitou je finanční úřad, který u některých daňových přiznání vyžaduje elektronické podání, pokud máte datovou schránku – ale zatím vždy myslím tu povinnost odložili.

    Nevím, vždy jsem podal přes přihlášení datovou schránkou, protože to je asi nejjednodušší.

    8. 12. 2021, 08:45 editováno autorem komentáře