Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Služba mojeID nově nabízí ověření na úroveň záruky „Vysoká“ od Filip Jirsák - Problém je v tom, že vy tím vaším...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 12. 2021 22:08

    Filip Jirsák

    Problém je v tom, že vy tím vaším moudrem když máte datovou schránku, musíte daňové přiznání podávat elektronicky reagujete na mé "pokud máte datovou schránku, musíte s některými komunikovat skrze ni".
    V tom není problém. Vy jste to napsal špatně, já jsem vás opravil.

    A to ani nepočítám, že jste do komunikovat skrze datovou schránku tímto příplácl komunikovat elektronicky, což není to samé.
    Ano, není to to samé. Já jsem to schválně napsal přesně – když máte datovou schránku, podle zákona musíte daňové přiznání podat elektronicky. Opravdu elektronicky, to znamená, že to můžete podat i jinak, než datovou schránkou.

    Konkrétně je to § 72 odst. 6 Daňového řádu (vybral jsem jen relevantní ustanovení):


    § 71

    (1) Podání lze učinit písemně, a to v listinné podobě nebo elektronicky, anebo ústně do protokolu; elektronicky lze podání učinit pouze datovou zprávou

    a) podepsanou způsobem, se kterým jiný právní předpis spojuje účinky vlastnoručního podpisu,

    b) s ověřenou identitou podatele způsobem, kterým se lze přihlásit do jeho datové schránky,

    c) s využitím přístupu se zaručenou identitou, nebo

    d) prostřednictvím daňové informační schránky.

    § 72

    (2) Formulářové podání lze podat pouze
    c) elektronicky s využitím dálkového přístupu ve formátu a struktuře zveřejněné správcem daně.

    (6) Má-li daňový subjekt nebo jeho zástupce zpřístupněnu datovou schránku, která mu byla zřízena ze zákona, nebo zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, je povinen formulářové podání učinit pouze elektronicky podle odstavce 2 písm. c), a to datovou zprávou odeslanou způsobem uvedeným v § 71 odst. 1.

    Prostě jste to tam vmatlal, přestože o tom nikdo nemluvil, ale je to pravda
    Psal jste o tom vy, ale špatně. Já jsem to vaše chybné tvrzení akorát opravil. Nepište pořád nesmysly a já vás nebudu opravovat.