Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Směnárna Bitcash.cz podlehla útoku. Bitcoiny byly ukradeny od M. Prýmek - > Cena všech dnešních měn je daná *pouze...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 11. 2013 20:01

    M. Prýmek

    > Cena všech dnešních měn je daná *pouze a jenom* spekulací!

    Ne. Hodnota dnešních měn je daná tím, že je stát deklaruje jako zákonné platidlo. A stabilita jejich ceny je daná tím, jestli centrální banka dělá správně svoji práci. Samozřejmě když se banka zblázní nebo ji povedou zloději, tak se pochopitelně stane to, co popisujete.

    Problém zlata je jiný: technologická poptávka je daleko daleko nižší než poptávka investiční. Jinými slovy: zlato nemá prakticky žádnou jinou hodnotu než to, že věříme, že lidé stále budou věřit, že hodnotu bude mít. Proto taky není žádná "férová", "rozumná" cena zlata. Za deset let může být klidně desetkrát nižší nebo desetkrát vyšší a nezáleží to de facto na ničem jiném než na víře.

    Je velmi pravděpodobné, že lidi pořád budou zlato kupovat a tak si nějak plus mínus hodnotu udrží. Ale není to garantované ničím jiným, než touhle spekulací/vírou. Narozdíl od hodnoty měny, která je garantovaná státem v čele s jeho represivní mocí.