Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Software pro videokonference poslouchá, i když máte zmáčknuté ztlumit mikrofon od Michal Kubeček - Teams a Zoom si alespoň pamatují poslední volbu...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 4. 2022 20:57

    Michal Kubeček

    Teams a Zoom si alespoň pamatují poslední volbu a pokud je dané zařízení stále k dispozici, použijí ho.

    Ne, pro MS Teams tohle rozhodně neplatí. Jednou za čas se mi náhodně nastavení zresetuje na default, přestože USB mikrofon mám připojený permanentně. Nevím, v čem přesně je problém, možná vyprší nějaká cookie, která se automaticky neobnovuje, těžko říct, já to nepsal. A bohužel to nastavení (u 1:1 hlasového hovoru) nemůžu ani zkontrolovat, natož opravit, dokud se hovor nespojí, takže pokud nejsem dost rychlý, následuje vždycky netrpělivé "Hello? Hello?" a následné trapné vysvětlování. To, že si kvůli Teams musím vyrábět vlastní build chromia, protože u MS si ušetřili práci a podporují jen H.264 a Google to zazdil tím, že přestože na H.264 normálně používá ffmpeg, pro WebRTC jedině přes Cisco openh264, což je sice technicky open source, ale šíření binárních buildů je de facto vyloučeno licenčními podmínkami (a aby to jo nebylo jednoduché, tak ho ani neumějí linkovat dynamicky), je už jen taková třešnička na dortu.

    Zoom má zase jiné vypečenosti, pop-up pro výběr zvukových zařízení se zobrazí tak, že nemalá část zasahuje mimo obrazovku (nebo se uřízne na okraji okna, kdybych to chtěl obejít zmenšením a posunutím). A jednu dobu si na mém notebooku dokonce náhodně vymýšlel nějaké jiné defaultní zařízení pro přehrávání zvuku (přičemž nic jiného než "default" ani nenabízí), přestože tam je jen jedno.

    Jedno mají ovšem společné: veškeré stížnosti na (ne)funkčnost jsou odpálkovávány s tím, že mám používat "nativní aplikaci".