Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Sony koupila stovky patentů od Intelu a IBM od Petr M - A lepší už to nejspíš nebude. Prodali IP...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 12. 2020 19:38

    Petr M

    A lepší už to nejspíš nebude. Prodali IP na senzory. Před tím se zbavili SSD a NAND FLASH, před tím plno dalších věcí (myslím, že to začalo někdy před cca 20 lety, když střelili PXAčka).

    Něco odpískali sami pro velký úspěch (jako IA-64), jinde jsou teď prakticky bez šance (telekomunikace, embedded, mobilní technologie, ... ) a další věci jim fungují podle počasí (Apollo Lake například).

    Grafiku nikdy neměli, i to blbý CGA bylo stavěný na HD64505 od Hitachi (resp. jeho klonu MC6845 od Motoroly). Dedikovaný grafický čip od Intelu jsem nikdy neviděl, to vždycky dělaly firmt jak NVidia, S3, ATI apod. Ty jejich grafiky na nynějších procesorech by sice před 20ti lety byly trhák, dneska se z nich můžeme potrhat maximálně smíchem.

    Kdybych chtěl stavět superpočítač a objednával námořní kontejner top procesorů a GPU, tak na průvodce bude Made in Taiwan. Jedno, jestli bych to chtěl na ARMu, nebo na x86/64. Od Intelu by v něm ale nebylo nic.

    A takhle vyhrávají jednu bitvu s konkurencí za druhou. Prodají všechno mimo x86, ale tam je na koni AMD (který má i SoC s ARMem, Radeony,... a nevisí na jednom produktu) a než to srovnají, zjistí se, že tyhle výkony dají vícejádrový ARMy s menší spotřebou... R.I.P.