Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Souborový systém ext4 bude zřejmě v jádře 2.6.25 od Robertek - Už delší dobu testuji souborový systém ext4dev. Mohu...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 1. 2008 12:26

    Robertek (neregistrovaný)
    Už delší dobu testuji souborový systém ext4dev. Mohu rozhodně říct že za poslední dobu udělal hodně pokroku ke stabilitě. Řekl bych že ext4dev jako takový už je rozhodně dosti stabilní na využití v desktopu, druhou věcí jsou rozšiřující pluginy typy mballoc a delalloc. Delalloc funguje už dosti stabilně a po pár měsícíh používání jsem neměl problém. Zato mballoc podstupuje v poslední době velké stabilizační změny, vzhledem k tomu že je důležitý právě pro zmiňovanou online defragmentaci. Proto mballoc rozhodně zatím nemohu označit jako stabilní, takže ani online defragmentaci (k té jsem se ještě nedostal). Nechci tvrdit že online defragmentace neni potřeba, ale mohu podotknout že fragmentace u ext4dev je o dost menší než třeba u ext3 (díky extents).

    Názory typu linuxové fs nepotřebují defragmentaci jsou z mého pohledu milné. Nepotřebují jí dokud máte na disku dost volného místa (při třeba 50% zaplnění je fragmentace v mnoha případech opravdu malá). Jiná situace ale nastává při velkém zaplnění (nechci zde uvádět procenta) pak už dochází k výraznému spomalení fs. Ze skušeností vím že u ext4dev s extents, při 50% zaplnění je fragmentace minimální.

    Srovnávat extX a reiser4 nechci, reiser4 jsem měl možnost ozkoušet a nemůžu mu křivdit, funguje dobře a pro malé soubory velmi rychle, ale vzhledem k situaci bych řekl že tento fs je mrtvý a nemá cenu se k němu vracet dokud ho někdo nevezme pořádně do rukou, zatím dosti stagnuje.

    Zatím jedinou slabinou v ext4dev je opravdu slabá podpora v e2fsprogs (existuje opatchovaná verze ale tak nějak mám pocit že už se hodně měsíců s ní nic nedělo). I když možná nyní s velkým vývojek jaký kolem ext4dev probýhá se toto změní.