Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Souborový systém Ext4 je dokončen od tdc - udev je sice stabilnejsi, ale dokaze delat taky...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 10. 2008 3:07

    tdc (neregistrovaný)
    udev je sice stabilnejsi, ale dokaze delat taky poradnou paseku. Nebo mozna ne primo udev, ale vyjde to nastejno. Uvedu priklad:

    1x USB serial prevodnik (modul "pl2303")
    1x bezdratovy USB modem (cerny axestel od O2, modul "option")

    Default udev pravidla modem (ma dva "porty", datovy a ridici) obsadi ttyUSB0 a ttyUSB1, pl2303 si chytne ttyUSB2. Bohuzel zde plati "jak kdy", nekdy se prihlasi prvni pl2303 a dostane ttyUSB0, modem pak ma ttyUSB1 a ttyUSB2. Tenhle nedeterminismus samozrejme docela vadi pppd, protoze se jednou chytne, jednou ne. Tak jsem si rikal, ze neni problem, nasypu do udev pravidel rucne modem na ttyUSB0 a ttyUSB1, pl2303 natvrdo na ttyUSB2.
    Na prvni pohled to vypada skvele - modem je vzdy na spravnych tty, dokonce je v syslogu videt, kdy doslo k "prejmenovani" a kdy to nabehlo spravne "prirozenou cestou".
    Problem nastava tehdy, kdyz se tim modemem chci pripojit - pokud doslo k prejmenovani portu, tak se modem proste nespoji. Chova se pak naprosto stejne, jako by k prejmenovani nedoslo - dal se asi snazi otevirat "prvni" ttyUSB (z pohledu systemu tedy port na pl2303, bez ohledu na to, ze pppd ma udane /dev/ttyUSB0 a pl2303 ma ted /dev/ttyUSB2). Uz ani nevim, jak dlouho jsem zkousel vsechno mozne, ale nakonec jsem to vyresil naprosto nesystemove - udevu jsem zakazal natazeni pl2303 a ten se natahne az po nahozeni spojeni pres pppd.